nieuws

Reisverzekeraars ‘onderzoeken’ zich suf

Schade

De zomervakantie is in alle hevigheid losgebarsten. Dat is voor de vaderlandse reisverzekeraars ieder jaar weer het startsein om het publiek te bestoken met een hele trits ‘onderzoeken’. Die lijken vooral als doel te hebben om zichzelf in de publicitaire kijker te spelen. Dat is niet zo vreemd, want volgens de Zomer Zekerheidsindex van Nationale-Nederlanden, het eerste onderzoek, had in 2012 nog 88% van de Nederlanders een reisverzekering en is dit percentage dit jaar gedaald naar 82%.

Reisverzekeraars ‘onderzoeken’ zich suf

Vooral de doorlopende reisverzekering moet het ontgelden. Mensen sluiten die minder vaak af of zetten hem stop. Volgens de ANWB stijgt het aantal aflopende reisverzekeringen juist wel. Toch blijkt uit onderzoek door Allianz Global Assistance dat de doorlopende reisverzekering nog steeds de grote favoriet is: voor vakanties in het buitenland hebben drie op de vijf mensen een doorlopende reisverzekering. Voor wie in Nederland blijft is dat twee op de vijf. Directe hulp bij een noodsituatie is volgens Allianz Global Assistance de belangrijkste reden waarom mensen een reisverzekering sluiten. Daarnaast noemt de helft van de Nederlanders een ‘volledige vergoeding van de medische kosten’ en ‘een snelle en makkelijke afwikkeling van de schade’.
Reisverzekeraars hebben vorig jaar aan verzekerden voor in totaal bijna € 200 mln aan claims voor spullen uitgekeerd, doet het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars ook een duit in het onderzoekszakje.  Uit cijfers van Europeesche Verzekeringen bleek vorig jaar dat koffers en tassen nog altijd het meest worden geclaimd, direct gevolgd door de (smart)phone en bril op sterkte. Door de toenemende beschikbaarheid van Wifi op het vakantieadres, maakten daarnaast elektronische gadgets hun opmars: zo stond de mp3-speler vorig jaar op plaats acht en de tablet zelfs op zeven. Uit weer andere cijfers van de Europeesche blijkt dat een `ernstige ziekte’ de meest voorkomende reden is om een reis te annuleren. Op plaats twee staat het overlijden (bijvoorbeeld van een familielid), gevolgd door werkloosheid en een echtscheiding.
FBTO kon niet achterblijven in dit onderzoeksgeweld en heeft uitgevonden dat wie met een roze koffer het vliegtuig pakt, eerder op zijn vakantiebestemming is dan mensen met een zwarte of een blauwe koffer. “De eenheidsworst aan koffers is de belangrijkste oorzaak. Doordat meer dan de helft van de koffers zwart of blauw is, vinden veel mensen het lastig hun koffer op de bagageband te herkennen”, aldus de onderzoekers van FBTO.  Je vraagt je af of ze zelf wel eens met vakantie gaan… Immers, die mensen met die roze koffers moeten na het gedoe met de bagageband nog minstens een uur in de snikhete bus van de touroperator wachten tot ook de mensen met de zwarte koffers zijn ingestapt…

Reageer op dit artikel