nieuws

NN werkt aan beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur

Schade

Nationale-Nederlanden wil een beroepsprofiel voor de Erkend Risicoadviseur in de markt zetten. “Mkb’ers hebben behoefte aan integraal risicoadvies”, zegt salesdirecteur Erik van den Crommenacker. “We hopen dat zoveel mogelijk partijen aanhaken.”

NN werkt aan beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur

Na ruim vijftig goedbezochte masterclasses risicomanagement ‘Van verzekeringsverkoop naar risicoadvies’ wisten ze het zeker bij Nationale-Nederlanden: het intermediair heeft behoefte aan een volgende stap. Salesdirecteur Erik van den Crommenacker: “De deelnemers waren vooral afkomstig van kantoren die in schade en inkomen doen. We zien natuurlijk dat de particuliere schademarkt meer richting online gaat. Meer focus op het mkb is dan een logisch gevolg. Daarnaast wordt adviseren en bemiddelen steeds meer losgekoppeld. De adviseur stapt af van louter verzekeringen verkopen en gaat zich meer richten op de niet-verzekerbare risico’s.”

Logische partner
Onderzoek van TNS Nipo ondersteunde die gedachtegang. Van den Crommenacker: “Mkb’ers willen de continuïteit van hun bedrijf kunnen beschermen. En willen dus iemand die meedenkt en adviseert over bijvoorbeeld markt- en sectorontwikkelingen, maar ook over duurzame inzetbaarheid van personeel. Maar je kunt het nog breder trekken: kan de onderneming zijn pensioenverplichting op termijn waarmaken? Het gaat er bottomline om dat het advies losgekoppeld wordt van producten.” Uit het onderzoek blijkt dat het kleine ondernemers het intermediair hiervoor als meest logische partner ziet. Van den Crommenacker: “De grote concerns hebben de kennis zelf wel in huis in de vorm van afdelingen insurance- & riskmanagement, de middelgrote huren een dure consultant in, maar het gat zit bij de kleintjes. Daar liggen marktkansen voor het intermediair.”

Eenduidig profiel
Die kansen worden ook nu al gepakt, weet Van den Crommenacker. “Een aantal kantoren profileert zich al op die manier. Voor de praktijk is een eenduidig profiel echter beter. De klant en het bedrijfsleven weten dan waar ze aan toe zijn. Het zou mooi zijn als we een bepaalde standaard in de markt zetten waarmee adviseurs zich kunnen onderscheiden en hun niveau zichtbaar kunnen maken.” Voor die standaard schakelde NN het bureau NEN in, het nationale normalisatie-instituut. Dit bureau ontwikkelt in samenwerking met marktpartijen normen voor het bedrijfsleven, van brandmeldsystemen tot milieumanagement.
Van den Crommenacker: “Wij willen voorkomen dat dit iets van Nationale-Nederlanden blijft. Het moet juist breed in de markt gaan leven. Vandaar ook dat we een onafhankelijke partij als NEN hebben benaderd.”  Volgens hem zal uiteindelijk een soort federatie van erkend risicoadviseurs ontstaan. “We gaan naar een hoog niveau, zeker hbo. Als risicoadviseur moet je een gesprekspartner op het niveau van de accountant zijn. We verwachten dat er op termijn maximaal vijfhonderd van dit soort adviseurs in Nederland zullen zijn.”
Lees meer op pagina 5 in AM van vandaag.

Reageer op dit artikel