nieuws

AFM legt € 12.000 boete op aan Commandeur en Mulder

Schade

De Autoriteit Financiële Markten heeft een bestuurlijke boete van € 6.000 opgelegd aan Commandeur Assurantiën in het Westfriese Zwaagdijk, omdat het kantoor geen adequaat beleid heeft gevoerd om een integere uitoefening van haar bedrijf te waarborgen. Ook de feitelijk leidinggevende van Commandeur, Ronald Mulder, heeft een boete opgelegd gekregen van € 6.000.

AFM legt € 12.000 boete op aan Commandeur en Mulder

De AFM heeft vastgesteld dat Commandeur tussen juli 2009 tot en oktober 2010 bewust heeft samengewerkt met een partij die zonder vergunning voor haar heeft bemiddeld in onder andere schadeverzekeringen. De Wft verbiedt het vergunninghouders om samen te werken met illegale bemiddelaars, om ontduiking van het toezicht van de AFM te voorkomen. Mulder, die de onderneming op 29 mei van dit jaar heeft verkocht, heeft volgens de toezichthouder feitelijk leiding gegeven aan het samenwerken met de illegale bemiddelaar en aan de misleidende communicatie hierover, niet alleen richting de AFM, maar ook richting de cliënten van Commandeur. Hij wist dat de illegale partij niet over een AFM-vergunning beschikte, maar heeft de samenwerking desondanks niet beëindigd.
De huidige beleidsbepalers van Commandeur treft echter geen blaam, aldus de AFM. Zij waren niet bij de onderneming betrokken in de periode waarop de boete betrekking heeft. Commandeur heeft 13 mensen in dienst en werd in 2010 met de Commandeur YachtInsurance nog genomineerd voor de Generali-VB-innovatieprijs. 

Reageer op dit artikel