nieuws

Focwa onderzoekt afname gestuurde schadestroom

Schade

Focwa schadeherstel heeft het totaal aantal schadecalculaties in april, ten opzichte van dezelfde periode in 2012, met 10,1% zien toenemen. De maand april maakt daarmee veel goed. Want waar het totaal aantal schadecalculaties in het eerste kwartaal van 2013 nog ruim 3% minder was ten opzichte van 2012, is de achterstand nu nog maar 0,4%.

Focwa onderzoekt afname gestuurde schadestroom

Januari had te maken met de gevolgen van de matige winterse omstandigheden (+1,3 %), februari laat ruim 6,8 % minder zien ten opzichte van 2012 en maart kende een daling van bijna 4,6 %. Dat april een plus boekt van 10,1 % laat zich moeilijk verklaren, zegt Job Schaafsma, projectmanager Vereniging FOCWA Schadeherstel. Er wordt op dit moment nog onderzocht waardoor deze piek is ontstaan.
De gestuurde schadestroom, het aantal calculaties waarbij zowel een opdrachtgever (zakelijke betalende partij, bijvoorbeeld een verzekeraar) als een reparateur bekend zijn, heeft ten opzichte van 2012 een grote teruggang laten zien. Tot en met april 2013 blijft de gestuurde schadestroom ruim 14% achter ten opzichte van 2012. De daling was met 26,4 % het grootst in februari. Ook hier is Focwa een onderzoek gestart om de oorzaak van deze negatieve trend in kaart te kunnen brengen. Schaafsma geeft aan dat het nog te vroeg is om nu al een voorlopige conclusie te trekken. De terugval heeft wel consequenties voor de verhouding van het aantal calculaties van de gestuurde schadestroom ten opzichte van de niet gestuurde schadestroom. Waar dit in 2010 nog 60/40 was, is de verhouding in 2013 veranderd in 52/48.

Reageer op dit artikel