nieuws

‘Fietsverzekering te duur in de grote steden’

Schade

Het verzekeren van een fiets tegen diefstal is in de grote stad onnodig duur. Dit concludeert de Consumentengeldgids op basis van een onderzoek naar de tarieven van fietspolissen en het aantal fietsdiefstallen in diverse regio’s. Volgens fietsverzekeraar Enra hanteert de Consumentengeldgids niet de juiste cijfers.

‘Fietsverzekering te duur in de grote steden’

Verzekeraars rekenen verschillende premies per regio, waarbij in zijn algemeenheid geldt dat het verzekeren van een fiets tegen diefstal in de grote stad veel duurder is. Een fiets van € 750 voor 3 jaar verzekeren kost in Amsterdam grofweg € 180, tegen € 90 in bijvoorbeeld Harlingen. Dat de verzekeraars daarbij wijzen naar een hoger diefstalrisico in de steden is volgens de Consumentengeldgids onlogisch. “Diefstalcijfers van het CBS laten een ander beeld zien: in Amsterdam worden ongeveer 9 fietsen gestolen per 1000 inwoners, in Harlingen ligt dat aantal hoger, namelijk 9,3. Het landelijk gemiddelde is 7,4 en er zijn uitschieters zoals in de gemeente Bussum waar 15,4 fietsen per 1.000 inwoners verdwijnen.”
Volgens Douwe Boeijenga, directeur van marktleider in fietsverzekeringen Enra, hanteert de Consumentengeldgids ten onrechte CBS-cijfers om het diefstalrisico te kwantificeren. “Het aantal door de politie geregistreerde diefstallen neemt welliswaar af, maar dat merken wij in zijn algemeenheid niet aan onze eigen schadecijfers. In de cijfers van de politie is niet meegerekend dat steeds minder mensen aangifte doen van fietsendiefstal, maar dat verkleint het risico voor de verzekeraar niet. Als we in een bepaalde regio daadwerkelijk minder diefstallen hebben, verlagen we uiteraard onze premie. Dat hebben we dit jaar onder meer al gedaan in Utrecht, Delft, Leiden en Bergen op Zoom.” 
 

Reageer op dit artikel