nieuws

Natuurgeweld kost verzekeraars $ 200 mld

Schade

Orkaan Sandy en een aanhoudende droogte hebben ervoor gezorgd dat Amerika in 2012 goed was voor tweederde van de wereldwijde verzekeringsschade als gevolg van natuurgeweld. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Climate en Catastrofe rapportage van Aon Benfield.

Natuurgeweld kost verzekeraars $ 200 mld

In 2012 vonden wereldwijd 295 (2011: 257) aan natuurgeweld gerelateerde incidenten plaats. De toegeschreven economische schade ligt met $ 200 mld net boven het 10-jaars gemiddelde van $ 187 mld. Anders ligt dat bij de verzekerde schade. De totaal door verzekeraars geleden schadesom van $ 72 mld is 36% hoger dan het tienjarige gemiddelde. De concentratie van de schade-uitkeringen lag door eerdergenoemde grote catastrofes in Amerika. In vergelijking met 2011 is het afgelopen jaar voor verzekeraars geen buitensporig catastrofaal jaar. In dat jaar bereikte het wereldwijde verzekerde verlies, veroorzaakt door aardbevingen in Japan en Nieuw-Zeeland, het recordbedrag van $ 133 mld. Volgens Stephen Mildenhall, CEO van Aon Benfield Analytics, resulteert het matige verzekerde verlies over 2012 in een versterking van het herverzekeringskapitaal. In Europa bleef de schade als gevolg van natuurgeweld net onder het 10-jaars gemiddelde. De grootste verliezen leden verzekeraars als gevolg van de twee forse aardbevingen in Italië in mei en de overstromingen in het Verenigd Koninkrijk. Azië en Oceanië bleven in 2012 ruim onder het 10-jaars gemiddelde.
Het uitgekeerde schadebedrag als gevolg van Orkaan Sandy is inmiddels al opgelopen tot $ 28,2 mld. Daarmee is Sandy de grootste individuele schadepost in 2012. Het economisch verlies dat de oorkaan veroorzaakte in de Verenigde Staten, het Caribisch gebied, de Bahama’s, en Canada, bedraagt inmiddels al een slordige $ 65 mld. De verzekerde verliezen als gevolg van extreme droogtes bedraagt over 2012 $ 20 mld. Een opmerkelijk getal omdat het 10-jaars gemiddelde ruim onder de $ 3 mld blijft.
 

Reageer op dit artikel