nieuws

Consumentenbond wil afschaffing ouderentarieven autopolis

Schade

Een derde van de autoverzekeraars verhoogt de premies voor ouderen onaangekondigd en bijna de helft van de verzekeraars weigert bejaarde nieuwe klanten op basis van hun leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, dat is gepubliceerd in de Geldgids van december. Verzekeringsmaatschappijen communiceren hier niet of nauwelijks over en maken het daardoor voor 60-plussers moeilijk om in te schatten of overstappen de moeite waard is. “Onaanvaardbaar”, aldus de Consumentenbond, die wil dat autoverzekeraars stoppen met leeftijdgebonden premieverhogingen voor ouderen.

Consumentenbond wil afschaffing ouderentarieven autopolis

Volgens Bart Combee, directeur Consumentenbond, zijn duurdere verzekeringen voor oudere automobilisten onzin: “Als ouderen  al meer risico lopen, dan kunnen  verzekeraars dat risico verrekenen in het bonus/malus systeem. Ga dan niet ook nog eens op basis van leeftijd aan de premies morrelen.” Het onderzoek laat zien dat de premies een ratjetoe zijn: bij sommige verzekeraars daalt de premie voor een 60-jarige eerst om daarna  weer te stijgen, bij andere blijft de premie tot op hoge leeftijd gelijk of loopt de premie na de 60e verjaardag gestaag op.
Uitschieter is Avéro Achmea: als een 55-jarige daar een premie betaalt van € 592,50 per jaar, loopt die op tot € 1121,40 voor een  85-jarige, een premieopslag van 89%. Bij Polisdirect.nl zijn nieuwe verzekerden van 65 jaar en ouder überhaupt niet welkom.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de premieverhoging voor verzekerden als een verrassing komt: polisvoorwaarden vermelden de leeftijdsgebonden premieverhogingen niet. Verzekerden vernemen de nieuwe kosten pas als het echt zo ver is: meestal via een brief bij het nieuwe polisblad.

Reageer op dit artikel