nieuws

Advies schadepolis kan grotendeels op btw-basis

Schade

Tot 90% van de advieswerkzaamheden voor schadeverzekeringen kan via een btw-nota in rekening worden gebracht bij de klant, zo stellen fiscaal experts. Dat is vooral aantrekkelijk voor zakelijke klanten, die de btw kunnen verrekenen en daarmee de verzekeringskosten van bedrijven omlaag brengen. Volgens adviesbureau Oostdam & Partners zet deze mogelijkheid het provisiestelsel voor schadeverzekeringen verder onder druk.

Advies schadepolis kan grotendeels op btw-basis

De assurantiebelasting is per 1 januari met 21% gelijk aan het btw-tarief. Vooralsnog stelt het ministerie van Financiën dat alle werkzaamheden die te maken hebben met de totstandkoming van financiële producten, aan assurantiebelasting onderhevig zijn, maar volgens fiscaal adviesbureau Loyens & Loeff is dat standpunt niet houdbaar: “Zeker wanneer de activiteiten van de financiële dienstverlener zich in hoofdzaak richten op risicoanalyse en advies en veel minder op productbemiddeling, is een btw-factuur gerechtvaardigd”, menen belastingexperts René van der Paardt en Joël Wessels. Omdat over bemiddelingsactiviteiten wel assurantiebelasting geheven moet worden, adviseren zij de kosten te splitsen in een deel bemiddeling en een deel advies. “Afhankelijk van de omvang van het verzekeringspakket kan dit honderden tot duizenden euro’s schelen.” Naar schatting zou 80% tot 90% van de totale werkzaamheden van de adviseur voor btw in aanmerking komen.
Volgens Henri Drost, consultant bij Oostdam & Partners, kan deze mogelijkheid ervoor zorgen dat veel zakelijke adviseurs afscheid gaan nemen van provisie. Dat beloningsmodel zal verder onder druk komen te staan: “Het wordt als adviseur lastig, en ook een beetje raar, om voor een groot deel van het bedrijf over te gaan op directe beloning, maar voor een klein deel – de particuliere schadeverzekeringen – nog vast te houden aan provisie.”
Wessels acht de mogelijkheden die Financiën heeft om deze werkwijze te dwarsbomen, zeer beperkt. “In theorie zouden de regels voor assurantiebelasting aangepast kunnen worden, maar met betrekking tot btw is dat veel moeilijker: daar moet Nederland zich houden aan de Europese spelregels.”
Lees meer over dit onderwerp in AM20, die zaterdag verschijnt.
 

Reageer op dit artikel