nieuws

Schippers in gewetensnood door plan zorgpremie

Schade

Steeds meer VVD-prominenten zetten kritische kanttekeningen bij het plan van het komende kabinet Rutte II om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken. Daarbij gaat het niet langer alleen om oud-bewindslieden als Hans Wiegel maar ook om de beoogd ministers Schultz (Verkeer) en Schippers (Volksgezondheid).

Schippers in gewetensnood door plan zorgpremie

Binnen de VVD is grote onrust ontstaan over het plan om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken.  Na de presentatie van het regeerakkoord kwamen al snel berekeningen naar buiten waaruit blijkt dat vooral huishoudens met een inkomen tussen de € 30.000 en € 70.000 hierdoor maandelijks fors meer kwijt zijn aan hun zorgverzekering.
Nadat eerder VVD-coryfee Hans Wiegel al afstand nam van het plan, sluiten nu ook oud-VVD-leider Frits Bolkestein en oud-staatssecretaris Robin Linschoten zich aan bij de criticasters. Bolkestein zei tegen de NOS dat hij een stevig debat binnen de VVD verwacht. “Het punt is niet alleen dat er genivelleerd wordt, het levert ook geen bezuiniging op, het is pure herverdeling.” Linschoten denkt dat het nieuwe kabinet het huidige plan niet zal invoeren en noemt het een “schoonheidsfoutje”.
Minister Schultz (Verkeer) heeft inmiddels al aangegeven dat van haar de scherpe randjes van de zorgplannen afmoeten. Wat haar betreft gaat het bij de afspraken tussen VVD en PvdA om afspraken op hoofdlijnen. Haar collega Edith Schippers, die straks als minister van Volksgezondheid de plannen moet uitvoeren, stelt onrust binnen haar partij “altijd heel vervelend” te vinden. Op de vraag van de NOS of ze nog wel zin heeft om minister te worden in het nieuwe kabinet antwoordde Schippers dat dat “een gewetensvraag” is.

Reageer op dit artikel