nieuws

Univé haalt bakzeil in zaak tegen bloemenkweker

Schade

Na een juridische strijd van meer dan 5 jaar heeft het gerechtshof in Arnhem Univé veroordeeld tot het betalen van een kleine € 600.000 aan brandschade in een conflict met bloemenkweker Willem Elbrink. Tot in laatste instantie heeft de verzekeraar getracht om onder de betaling van het bedrag uit te komen. Eerst betwistte Univé de oorzaak van de brand, later ontstond er gesteggel over onder meer de taxatiewaarde van de herstelkosten en de kosten van de ingehuurde experts.

Univé haalt bakzeil in zaak tegen bloemenkweker

In februari 2007 breekt er brand uit bij de woning van Elbrink in het Gelderse Vorden. Geheel in tegenspraak met het rechercherapport concludeert Univé-expertisebureau Compander dat de brand is aangestoken en doet hier ook aangifte van bij de politie. De verzekeraar gaat op dat moment niet tot uitkering over. Wat volgt is een lange juridische strijd waarbij contra-expertises en deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut, TU Delft en TNO worden ingeschakeld. Begin 2009 stelt de rechtbank in Zutphen Elbrink in het gelijk. De brand is het gevolg van een elektrische storing en Univé moet de schade vergoeden.
Op grond  van het expertiserapport van Compander meent Univé echter dat de schade te hoog is vastgesteld en gaat het niet over tot volledige uitkering. Dat leidt in 2011 tot een uitzending van Tros Radar waarin de onafhankelijkheid van schade-expterts wordt betwist. In zijn eindarrest veroordeelt het Gerechtshof in Arnhem Univé nu tot het betalen van € 560.000 aan kosten voor onder meer het herstellen van het pand, huurderving en de gelimiteerde kosten voor het inhuren van een verzekeringsexpert.
Een opvallende episode in het dossier was de poging van Univé om de discussie over belangenverstrengeling tussen schade-experts en verzekeraars in de kiem te smoren door eenzijdig te gummen in een Wikipediapagina over deze kwestie.

Reageer op dit artikel