nieuws

Landelijke overstromingsverzekering in 2014

Schade

Een landelijke verzekering tegen overstromingsschade kan begin 2014 worden ingevoerd in Nederland. Dit stelt directeur Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars in een interview met de website WaterForum Online. Het zou gaan om “een beperkte opslag op de brandverzekering”. Volgens de Boer neemt de algemene ledenvergadering in december een bindend besluit over de invoering van zo’n dekking.

Landelijke overstromingsverzekering in 2014

Sinds de watersnoodramp van 1953 was overstromingsschade onverzekerbaar. Wel kwam de nieuwe verzekeraar Neerlandse samen Vereniging Eigen Huis onlangs met een catastrofedekking waaronder ook onderstromingen vallen en kondigde makelaar Aon ook aan mogelijkheden voor dekking op de herverzekeringsmarkt te zien.
Het Verbond mikte echter tot nu op een collectieve oplossing waarbij ook de overheid financieel zou participeren, maar stapt daar nu vanaf. “Het idee was een oplossing te creëren zoals dat ook met de ‘terrorismepool’ in Nederland is gedaan”, aldus De Boer in het interview op de waterwebsite. De financiële crisis zorgde er volgens hem voor dat zo’n collectieve oplossing bij het toenmalige kabinet niet meer bovenaan het prioriteitenlijstje stond.  
In het voorstel waarover in december wordt gestemd, vormen de verzekeraars ook een pool, maar dan zonder betrokkenheid van de overheid. Deze moet een capaciteit krijgen waarmee “grote klappen” kunnen worden opgevangen en een internationale herverzekering moet tot de mogelijkheden behoren. De uitgewerkte plannen werden al voor de zomer bij de drie betrokken ministeries neergelegd. Niet om geld te vragen, maar “wel is het noodzakelijk dat het nieuwe kabinet zo snel mogelijk zijn support uitspreekt”, aldus De Boer. “Het is een vereiste dat dit in solidariteit gebeurt. Pas dan kunnen we de premie voor iedereen zeer betaalbaar houden met een beperkte opslag op de brandverzekering.”

Reageer op dit artikel