nieuws

Kritiek op zorgplannen Rutte II zwelt aan

Schade

Belangenorganisaties en oppositiepartijen roeren zich steeds nadrukkelijker nu de gevolgen van de zorgplannen van het nieuwe kabinet langzaam duidelijk worden. Vooral de inkomensafhankelijke zorgpremie is een doorn in het oog zowel ter linker als ter rechterzijde.

Kritiek op zorgplannen Rutte II zwelt aan

Uit eigen kring krijgt premier Rutte vandaag zwaar tegengas van VVD-coryfee Hans Wiegel. De oud-voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) noemt het plan van zijn partij en de PvdA “een gigantische nivelleringsoperatie”. “Misschien nog wel nivellerender dan toen het kabinet Den Uyl er zat”, aldus Wiegel in het Radio 1-journaal. Hij hanteerde daarbij een voorbeeld van twee werkende ouders die nu € 2.000 per jaar premie betalen en straks € 10.000 kwijt zijn. “Dit is buiten elke proportie.”
Bij zijn weerstand tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie vindt Wiegel behalve ‘logische’ medestanders als D66, CDA en PVV ook opvallend genoeg Emile Roemer aan zijn zijde. De SP-voorman heeft ook al aangekondigd het huidige voorstel voor een inkomensafhankelijke premie niet te steunen. HIj wil niet dat er een plafond komt waardoor vooral voor de middeninkomens de premie snel gaat stijgen terwijl er daarboven niets meer bij zou komen, “zodat miljonairs worden vrijgespeeld.”
Rutte en Samsom reageren vooralsnog laconiek op de kritiek. Volgens de aanstaande regeringspartners zijn de cijfers in de doorrekeningen van de criticasters onjuist.
Dinsdag liet ook ZN zich al kritisch uit over de zorgparagraaf van het nieuwe kabinet. Behalve op de inkomensafhankelijke vaststelling van zorgpremie zijn de zorgverzekeraars ook kritisch op het plan van PvdA en VVD om de basiszorg alleen te vergoeden als de verzekeraar een contract heeft  met de aanbieder. Volgens ZN is dit plan mogelijk in strijd met de Europese concurrentieregels.De zorgverzekeraars zijn evenmin blij met de beoogde hervorming van de AWBZ en de ouderenzorg. De overheveling van een belangrijk deel van die zorg naar de gemeenten (Wmo) noemt ZN ‘riskant’.

Reageer op dit artikel