nieuws

iLetsel kaart trage uitbetaling via volmachtkantoren aan

Schade

iLetsel, het online platform voor letselschade, heeft bij de Stichting Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV) en de Letselschade Raad alarm geslagen over de trage uitbetaling van letselschade door volmachtkantoren. In een notitie pleiten de ruim honderd aangesloten iLetsel-kantoren ervoor dat verzekeraars de uitbetalingen voortaan zelf op zich nemen.

iLetsel kaart trage uitbetaling via volmachtkantoren aan

Letselschade wordt in de praktijk door de verzekeraar zelf behandeld en niet door de volmachtkantoren; de uitbetalingen lopen echter wel via de kantoren. “De verplichte tussenkomst van volmachtkantoren levert aanzienlijke vertraging op”, zegt Hans Noordsij, initiatiefnemer van iLetsel waar sinds de start anderhalf jaar geleden, 8.862 dossiers zijn aangemeld. “Juist bij letselschade is het van belang dat eenmaal toegezegde betalingen ook daadwerkelijk snel bij het slachtoffer zijn”, aldus Noordsij. “Eigenlijk moeten deze direct worden overgemaakt. In ieder geval hoeft het niet langer dan een paar dagen te duren. Het slachtoffer zit meestal dringend verlegen om het geld en in de huidige tijd is het echt niet meer uit te leggen dat het weken kan duren.”
Volgens Noordsij worden de maximumtermijnen die vastgesteld zijn in de  Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL) ruimschoots overschreden en wordt er in strijd met de code gehandeld. In de GBL staat onder meer dat er binnen veertien dagen na de vaststelling van het schadebedrag moet worden uitgekeerd. “Het in stand laten van het volmachttraject betekent dat de postie van het slachtoffer op dit onderdeel kwetsbaarder wordt.”

Reageer op dit artikel