nieuws

Chartis gaat schade zalmslachtoffers vergoeden

Schade

Verzekeraar Chartis gaat de schade vergoeden van de mensen die ziek zijn geworden na het eten van met salmonella besmette zalm van visfabrikant Foppen. Het besluit was vorige week al genomen, maar kwam door een communicatiestoornis niet eerder naar buiten. Ondanks de toegezegde schadevergoedingsregeling gaan enkele slachtoffers toch aangifte doen tegen Foppen.

Chartis gaat schade zalmslachtoffers vergoeden

Zij willen dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of Foppen nalatigheid kan worden verweten. Door slechte communicatie van de visfabrikant zou de zalmeters onnodig lichamelijk letsel zijn toegebracht. Volgens Cunningham Lindsey staan de aangiftes los van de afhandeling van de schades. “Wij zijn puur bezig met de civielrechtelijke aansprakelijkheid en de vergoeding die Chartis daarvoor op zich gaat nemen”, aldus directeur personenschade Martin de Haan.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) is tot nu toe van ongeveer 950 Nederlanders bekend dat zij ziek zijn geworden van de zalm die begin oktober uit de handel werd gehaald.  Twee mensen zijn overleden, van wie bij een met zekerheid is vastgesteld dat het om de zeldzame Salmonella Thompson-variant gaat die op de zalm is aangetroffen. Het RIVM vermoedt dat het aantal zieken in Nederland nog flink kan oplopen. In Amerika, waar Foppen de zalm via een winkelketen verkocht, zeggen 100 mensen ziek te zijn geworden.
Met behulp van vragenformulieren moeten de slachtoffers aannemelijk maken dat zij de bewuste zalm hebben gegeten en hier ziek van zijn geworden. Daarbij wordt Cunningham Lindsey bijgestaan door zusterbedrijf Clare Claims en Regres. “We zullen op een nette manier omgaan met de schade die mensen hebben ondervonden”, aldus De Haan. “Elke situatie  wordt afzonderlijk bekeken, waarbij we streven naar zoveel mogelijk rechtsgelijkheid.  Slachtoffers met dezelfde klachten krijgen een smartengeldvergoeding van gelijke grootte. De wet biedt geen mogelijkheid voor het betalen van smartengeld aan de nabestaanden van de mensen die zijn overleden door het eten van de zalm. In die gevallen zullen wij de concrete overlijdensschade gaan vaststellen.”
Met de  Amerikaanse slachtoffers wordt via Cunningham Lindsey USA contact opgenomen.

Reageer op dit artikel