nieuws

Loonconflict dreigt bij Yarden

Schade

Uitvaartverzekeraar Yarden heeft zich de woede op de hals gehaald met een nieuw beloningsvoorstel voor medewerkers van de verkoopafdeling. CNV Dienstenbond adviseert werknemers met klem het voorstel niet te tekenen. Het zou volgens de vakbond neerkomen op een forse verlaging van het inkomen.

Loonconflict dreigt bij Yarden

Centraal in het beloningsvoorstel staat een verlaging van de provisie. Yarden wil de prestatiebeloning verlagen en komt daarvoor in de plaats met een hoger basissalaris. "Dat Yarden van de provisie af wil, is best te begrijpen, maar dit is totaal niet in overleg gegaan", stelt Roderik Mol, woordvoerder namens CNV Dienstenbond. "De betrokken werknemers kregen het voorstel twee weken voor ingangsdatum binnen. Wij laten onderzoeken of dat juridisch houdbaar is."
Yarden laat bij monde van woordvoerder Gijs Pelser weten zich niet te herkennen in de kwalificaties van de vakbond. "Het traject is juist wel zorgvuldig verlopen. We hebben het voorstel via de ondernemingsraad voorgelegd aan de adviseurs. Een groot deel van hen heeft het voorstel al getekend."  
Mol stelt al ongeveer 15 meldingen te hebben binnenkregen van CNV-leden die verbolgen zijn over de handelwijze van Yarden. "Het basissalaris gaat weliswaar omhoog, maar dat is bij lange niet voldoende om het verlies aan provisie te compenseren. Sommige werknemers gaan er tot wel € 2.000 in de maand op achteruit. Wrang als je jarenlang succes voor je werkgever hebt geboekt."
Pelser: "Onder de streep gaan de werknemers er gemiddeld genomen niet op vooruit of achteruit. Alleen de beloningssystematiek verandert." Hij stelt dat de vakbond inmiddels is uitgenodigd voor een gesprek. "Maar duidelijk is wel dat wij doorgaan op de ingeslagen weg. De manier waarop wij producten adviseren verandert sterk. Stevige provisieregelingen zijn niet meer van deze tijd."

Reageer op dit artikel