nieuws

Rechter stelt Geschillencommissie Reizen in het ongelijk

Schade

De kantonrechter in Tiel heeft onlangs bepaald dat reizigers recht hebben op teruggave of kwijtschelding van de reissom bij opzegging wegens reële bedreigingen van hun veiligheid of gezondheid, ongeacht of er een ‘negatief reisadvies’ is afgegeven.

Rechter stelt Geschillencommissie Reizen in het ongelijk

De zaak betrof twee ANWB leden die voor augustus 2010 een reis naar Rusland hadden geboekt. Wegens bosbranden was er in die periode sprake van ernstige smogvorming en luchtvervuiling rond Moskou. Er gold geen dekkingsbeperking, vroeger populair aangeduid als 'negatief reisadvies'. De reisorganisator nam daarop het besluit om de reis door te laten gaan, weliswaar met een aangepast programma. Aan het verzoek van de reizigers om de reis om te boeken werd niet voldaan. De reisorganisatie weigerde vervolgens voor de kosten van de annulering op te draaien. De familie die het betrof, was zijn geld grotendeels kwijt. 
De Geschillencommissie Reizen had de familie in het ongelijk gesteld. De ANWB heeft deze zaak vervolgens voorgelegd aan de rechter.
"Reisorganisaties verscholen zich tot dusver vaak achter het besluit van de Calamiteitencommissie, dus of er sprake was van een dekkingsbeperking of negatief reisadvies, om omboeken of kosteloos annuleren al dan niet toe te staan", aldus Marieke van Werkhoven, advocaat van de ANWB. "Daar heeft de rechter nu een ferme streep door gezet. De reisorganisatie moet alsnog de hele reissom aan onze leden vergoeden".
Per 1 april 2012 worden de voorwaarden van de ANVR al op dit punt aangepast. Dit houdt in dat passagiers straks ook bij een uitkeringsvatbare situatie hun reis binnen 30 dagen voor vertrek kosteloos kunnen annuleren of omboeken. Volgens de huidige voorwaarden is dat alleen mogelijk bij een dekkingsbeperking volgens de Calamiteitencommissie. De rechter geeft nu aan dat de rechten van de reiziger nog verder reiken dan deze aanpassing.

Reageer op dit artikel