nieuws

Hof Leeuwarden: geen rijontzegging voor onverzekerde recidivist

Schade

Het Gerechtshof in Leeuwarden is niet meegegaan in de eis van het Openbaar Ministerie om een rijontzegging op te leggen aan een onverzekerde recidivist.

Hof Leeuwarden: geen rijontzegging voor onverzekerde recidivist

Per 1 juli 2011 is de constatering via een registercontrole dat een auto of motor niet verzekerd is 'Vermulderd'. Het Hof Leeuwarden heeft in september vorig jaar beslist dat voor dat feit door de rechter geen rijontzegging meer kan worden opgelegd.
Het OM heeft door een op 1 januari 2012 van kracht wordende richtlijn alsnog geprobeerd om een rijontzegging opgelegd te krijgen als vóór 1 juli 2011 voor de vierde keer is vastgesteld dat een auto of motor niet verzekerd is. Vrijdag heeft het Hof Leeuwarden beslist dat ook in dat geval alleen een geldboete van € 380,- kan worden opgelegd. Argumentatie: bij verandering in de wetgeving na het tijdstip waarop het feit is  begaan, worden de voor de verdachte gunstigste bepalingen toegepast.

Reageer op dit artikel