nieuws

Ruim zes miljoen boete voor onroerend goedkartel

Schade

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) heeft aan veertien handelaren in onroerend goed boetes opgelegd van in totaal € 6,3 mln. Het kartel legde zich toe op het kunstmatig laag houden van de verkoopprijzen op executieveilingen, om er tijdens een heimelijke naveiling aan te kunnen verdienen. Per handelaar ging het om de veiling van 265 tot (in enkele gevallen) meer dan 11.000 woningen.

Ruim zes miljoen boete voor onroerend goedkartel

De betrokken handelaren weerden buitenstaanders of probeerden ze, al dan niet via intimidatie, bij het kartel te betrekken. De handelaren spreken veelvuldig over handjeklap via symbolen en gebaren om de veiling te manipuleren. Zo kwam op de officiële veiling een lagere prijs tot stand. Vervolgens werd het huis op een naveiling door de kartellisten opnieuw verhandeld. De 'winst' voor het kartel werd onderling verdeeld. Dat gebeurde bij herhaling op honderden veilingen tussen juni 2000 en november 2009.
De NMA heeft in 2005 ook onderzoek gedaan naar de veilingen. Dat onderzoek heeft toen nog geen concreet bewijsmateriaal opgeleverd voor overtreding van het kartelverbod. Het onderzoek werd heropend na relevante informatie van de Belastingdienst. Sommige handelaren bleken het ook niet zo nauw nemen met de fiscale regelgeving.

Reageer op dit artikel