nieuws

Tussenpersoon draait op voor onderverzekering

Schade

Een assurantietussenpersoon wordt geacht een actieve houding aan te nemen om onderverzekering bij klanten tegen te gaan. Nalatigheid op dat punt is door de rechtbank Groningen, en inmiddels bevestigd door het gerechtshof in Leeuwarden, uitgelegd als schending van de zorgplicht. Het betreffende kantoor is veroordeeld tot vergoeding van de schade van ruim € 61.000.

Tussenpersoon draait op voor onderverzekering

De casus draait om een brand in de nieuwjaarsnacht van 2008 in de woning boven de Veendamse slijterij D'Olle Slieter. De brand- en waterschade is door de expert van verzekeraar Aegon getaxeerd op € 258.000.
Het in de opstalverzekering opgenomen verzekerde bedrag was € 305.000, met 20% aanvullende dekking. Echter, de schade-expert zette de herbouwwaarde op € 478.000. Ook een latere expertise van Troostwijk duidt op forse onderverzekering. De eigenaar van de slijterij spreekt daarop zijn vijf panden verder zetelende tussenpersoon aan, Scholten Assurantieadviseurs.
De rechtbank Groningen vindt dat Scholten in 1994 het aanvraagformulier heeft ingevuld zonder expliciet op de gevaren van onderverzekering te wijzen en dat bovendien bij een poliscontrole vijf jaar later slechts "vrijblijvend" is geadviseerd de herbouwwaarde te laten taxeren. Volgens de rechtbank is "een actievere houding" gevraagd, moet een tussenpersoon "kritisch kijken naar de opgegeven verzekerde waarde" en moet de verzekeringnemer worden gewezen op het risico en de gevolgen van onderverzekering.
Het gerechtshof volgt die redenering. Het Veendamse kantoor, lid van Adfiz en voor de beroepsaansprakelijkheid verzekerd bij de Bavam, krijgt nog wel de gelegenheid de eigen schuld van de slijter te bewijzen. Die zou een expliciet advies tot taxatie en een hoger verzekerd bedrag toch niet hebben opgevolgd, teneinde zo min mogelijk premie te hoeven betalen.

Reageer op dit artikel