nieuws

Avéro stapt af van provisie bij ziektekosten

Schade

Avéro Achmea stopt met provisies op ziektekostenverzekeringen die afhankelijk zijn van de hoogte van de premie. De maatschappij gaat in plaats daarvan een vaste bedrag per verzekering betalen aan het intermediair. Dat bedrag zal in 2012 gelijk zijn aan de provisie in 2011, op een indexverhoging van 2% na. Avéro zegt de wijziging aan te brengen “vanwege het toekomstige inducementbeleid”.

Avéro stapt af van provisie bij ziektekosten

Provisie die is gebaseerd op een percentage van de zorgpremie is volgens Avéro in strijd met de inducementnorm die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) momenteel hanteert bij complexe producten. "De provisie als beloningsvorm staat onder grote druk. Voor zorg- en schadeverzekeringen gelden steeds strengere voorwaarden. In lijn daarmee heeft Avéro Achmea besloten om voor de zorgmarkt een nieuw toekomstvast beloningsbeleid te ontwikkelen", zo schrijft Markt & Distributie-directeur Rob ter Mors aan het intermediair.
Avéro zegt de provisie op zorgverzekeringen te gaan "relateren aan daadwerkelijk verrichte activiteiten". Nominalisering van de provisie, een vast bedrag per verzekering dus, wordt omschreven als het "begin van dit traject".
Avéro geeft aan dat de beloning voor het intermediair op ziektekostenpolissen de afgelopen jaren sterk is gestegen. "De premie en dus ook de provisie is sterk gestegen": bij de basisverzekering vanaf 2006 met 23% en bij de aanvullende polissen met 50% tot 100%. "Hier stond geen evenredige stijging in inspanningen of kosten tegenover".
Volgens de Achmea-dochter "hanteren diverse grote zorgverzekeraars al jaren en dergelijk systeem en ligt het niveau van hun vergoedingen in veel gevallen lager dan bij ons".

Reageer op dit artikel