blog

Niet vergoede schade als gevolg van een schulddeling is ook te verhalen op de SVI

Schade 12101

Niet vergoede schade als gevolg van een schulddeling is ook te verhalen op de SVI

Het uitgangspunt is dat iedereen zijn eigen schade draagt, tenzij die wordt veroorzaakt door een ander. Bij eigen schuld moet men dus in beginsel de schade zelf dragen. Er zijn wel ongevalssituaties die kunnen leiden tot een schulddeling c.q. eigen schuld.

Schadeafwikkeling met enige vorm van eigen schuld komt het meeste voor in zaken waarop artikel 185 Wegenverkeerswet (WvW) van toepassing is. Ofwel, ongevallen waarbij een gemotoriseerde en een niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemer betrokken zijn. In de regel is het de gemotoriseerde verkeersdeelnemer die zijn schade slechts gedeeltelijk vergoed krijgt door de AVP-verzekeraar van de ongemotoriseerde partij.

Andere praktijkvoorbeelden die vaak leiden tot eigen schuld zijn de naar links afbuigende bestuurders die geen voorrang verlenen aan achteropkomend c.q. inhalend verkeer op dezelfde weg en kop-staart aanrijdingen waarbij een partij eerst op zijn voorganger botst alvorens zelf van achteren te worden aangereden.

Wat vaak vergeten wordt, is dat in die gevallen het niet vergoede deel van de schade van de gemotoriseerde partij (met uitzondering van de voertuigschade), kan worden geclaimd op een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) of Schadeverzekering Opzittenden (SVO).

Met andere woorden, de materiële schade en letselschade kunnen volledig worden verhaald op de SVI of SVO in geval van volledige eigen schuld aan de zijde van verzekerde en gedeeltelijk als er sprake is van ‘deelschuld’. De Schadeverzekering Inzittenden en de Schadeverzekering Opzittenden zijn dus breder inzetbaar. Het afsluiten van een SVI of SVO is daarom aan te raden.

112schade.nl verhaalt voor haar klanten bij eigen schuld de volledige materiële en immateriële schade (met uitzondering van de voertuigschade en andere met name genoemde uitsluitingen) op de SVI of SVO. Is er sprake van ‘deelschuld’, dan verhaalt zij het als gevolg daarvan niet vergoede deel van die materiële en immateriële schade op de SVI of SVO.

Auteur: Marc Diks

Dit is een partnerbijdrage van 112schade. Bekijk hier een volledig overzicht van de partnerberichten van 112schade.

Reageer op dit artikel