blog

Wie is aansprakelijk bij 3D printing?

Schade

Wie is aansprakelijk bij 3D printing?

Stel u voor: aan de keukentafel ontwikkelt u met behulp van een ontwerpprogramma een speelgoedschildpad. U print deze met een 3D-printer. Het exemplaar vindt gretig aftrek bij uw eigen kinderen, buren, vrienden en familie. U heeft een gat in de markt ontdekt en besluit meerdere exemplaren te printen. Een ware handel. Maar dan gaat het mis…

Het kopje van de speelgoedschildpad zit niet goed vast en een kind stikt er bijna in. U moet alle verkochte exemplaren terughalen en de boze ouders dienen een schadeclaim in. Wie is hier aansprakelijk? U, omdat u het product heeft geprint? De maker van het ontwerpprogramma? De leverancier van de grondstoffen, of wellicht de fabrikant van de printer? En wie zorgt voor het terughalen en vernietigen van de schildpadden? Dat is een belangrijk vraagstuk waar de huidige wet- en regelgeving geen sluitend antwoord op heeft.

Wetgeving onduidelijk
Op basis van huidige Nederlandse en Europese wet- en regelgeving is de producent of importeur verantwoordelijk voor een veilig product. Hij is ook aansprakelijk voor schade door een gebrekkig product, inclusief een eventuele product-recall. Maar als de consument zelf de producent wordt verandert de situatie. De wetgeving moet worden aangepast als het gaat om productaansprakelijkheid, product-recalls en bescherming van intellectuele eigendommen.

Omdat 3D-printen steeds grootschaliger wordt toegepast in de zakelijke markt, voor consumentenproducten, in de automotive branche, de medische sector, de tandheelkunde en de bouw, doet u er verstandig aan extra aandacht te besteden aan de risico’s die voor uw organisatie op de loer liggen. En de mogelijkheden om u zich daartegen te beschermen. Zeker als u nog geen producent bent, maar door het gebruik van de 3D printtechniek dat wel wordt.

Hoe beperkt u de risico’s?
Als producent, ontwerper of leverancier dient u de leverings- en inkoopvoorwaarden af te stemmen op aansprakelijkheden bij 3D-printen. Daarnaast is het van belang om de onderlinge aansprakelijkheid tussen verschillende partijen die betrokken zijn bij het 3D-printen goed contractueel te regelen. Tenslotte is het raadzaam om na te gaan wat de huidige aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren of bedrijven al dan niet dekt.

Impact op portefeuille verzekeraars
Bent u een verzekeraar? Dan doet u er goed aan uw organisatie voor te bereiden op de impact van deze nieuwe techniek op de (veranderende) risico’s die u in uw portefeuille draagt.

Reageer op dit artikel