nieuws

Verbond: strafrecht niet nodig om verzekeringsfraude aan te pakken

Schade 3118

Voor verzekeraars verandert er feitelijk niets als het gaat om de aanpak van verzekeringsfraude nu het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk is verklaard in de proefprocessen rond verzekeringsfraude. Woordvoerder Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat verzekeraars net als voorheen bij grotere fraudezaken aangifte blijven doen in de hoop dat fraudeurs strafrechtelijk worden vervolgd.

Verbond: strafrecht niet nodig om verzekeringsfraude aan te pakken

“Op verzoek van het OM hebben wij meegedaan aan het experiment”, zegt van Elferen. “Het is nu vooral aan het OM op te bepalen wat het er verder mee gaat doen. Het OM kan altijd nog op een andere manier tot vervolging overgaan; maar dan moet het alsnog nieuw onderzoek doen, omdat de wet opsporing door verzekeraars niet als opsporing ziet.”

Niet-ontvankelijk

De rechtbank Rotterdam verklaarde gisteren het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in enkele proefprocessen, omdat het opsporingsonderzoek niet volgens de wettelijke regels is uitgevoerd. Het onderzoek van verzekeraars en functionarissen die bij een verzekeraar in dienst mag volgens de wet niet als opsporingsonderzoek worden aangemerkt.

De proefprocessen zijn onderdeel van een samenwerking tussen het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, de politie en het OM. Doel is om verdachten van verzekeringsfraude voor de rechter te brengen zonder dat de politie onderzoek heeft gedaan of waarbij de rol van de politie beperkt is. Verzekeraars hebben in totaal zeventien fraudezaken aangebracht bij het OM in het kader van de ‘proeftuin’; drie personen zijn uiteindelijk gedagvaard in twee zaken.

Capaciteitsgebrek

Het OM is de proef begonnen, omdat verzekeraars die aangifte doen van fraude vaak constateren dat de politie niets met hun aangifte doet als gevolg van een capaciteitsgebrek. Met de proefprocessen moest er duidelijkheid komen of het opsporingsonderzoek dat verzekeraars sowieso al hebben uitgevoerd ook door het OM mag worden gebruikt bij rechtszaken. Van Elferen: “De vraag die op tafel lag is of opsporing door een private partij mag. Je kunt daar wel een dozijn advocatenkantoren naar laten kijken, maar nu heeft de rechtbank hier een uitspraak over gedaan als onafhankelijke partij. Het is nu duidelijk dat dat volgens de wet niet mag.”

Civielrechtelijk

Van Elferen benadrukt dat de bal nu bij het OM ligt. “En secundair bij de politie wat ze gaan doen met de uitspraak. Het is een bekend verhaal dat die niet alles kunnen oppakken. We hadden gehoopt dat we hierbij konden helpen door een creatieve en innovatieve samenwerking aan te gaan”, aldus Van Elferen. “Wij blijven in elk geval ons eigen stuk onderzoek doen, en zo nodig leggen we sancties op en doen aangifte. Het financiële stuk proberen we civielrechtelijk terug te krijgen; daar hebben we het strafrecht niet voor nodig.”

Hoger beroep

Het is nog onduidelijk of het OM in beroep gaat tegen de niet-ontvankelijkverklaring. De officieren van justitie die bij de proef betrokken zijn, nemen dit in overweging.

Reageer op dit artikel