nieuws

Rekenrente gaat verder omlaag

Pensioen 12619

Pensioenfondsen moeten rekening houden met lagere dekkingsgraden vanaf 2021. Dan gaat namelijk de rekenrente omlaag staat in het advies van de Commissie Parameters. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil dat advies overnemen.

Rekenrente gaat verder omlaag

Vakbonden en pensioenfondsen pleitten juist voor een verhoging van de rekenrente, omdat fondsen dan lagere buffers mogen aanhouden. In het concept-pensioenakkoord kwam die hogere rente er niet, en nu blijkt zelfs dat die per 2021 omlaag gaat. Koolmees neemt een advies daartoe over dat is opgesteld door de Commissie Parameters die onder leiding staat van oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. De parameters voor het vaststellen van de rekenrente worden elke vijf jaar getoetst.

Dekkingsgraden 2,5 procentpunt omlaag

Gemiddeld zullen de dekkingsgraden van pensioenfondsen met 2,5 procentpunt dalen door een lagere rekenrente. Dat betekent dat voor meer fondsen, als andere omstandigheden gelijk blijven, pensioenkortingen dreigen. In sommige gevallen zal de feitelijke premie niet meer kostendekkend zijn, schrijft Koolmees aan de Tweede kamer. Kritische dekkingsgraden – de grens van de dekkingsgraad waaronder kortingen in een herstelplan noodzakelijk worden – stijgen met gemiddeld 6,5%-punt. De hoogte van de dekkingsgraad waarbij volledige prijsindexatie is toegestaan, neemt toe met gemiddeld 2,7%-punt.

Reageer op dit artikel