nieuws

‘Pensioenakkoord krijgt steun van FNV-leden’

Pensioen 14753

Het pensioenakkoord wordt gesteund door een grote meerderheid van de Nederlanders. Uit een opiniepeiling van Maurice de Hond blijkt dat vooral 65-plussers te spreken zijn over de gemaakte afspraken. Vooral onder CDA’ers en PvdA’ers is de steun groot. Alleen SP- en PVV-stemmers zijn negatief over het pensioenakkoord. De Hond benadrukt overigens dat dit beeld geen voorspelling geeft over het stemgedrag van de FNV-leden.

‘Pensioenakkoord krijgt steun van FNV-leden’

De leden van vakbond FNV mogen vanaf woensdag in een referendum hun stem uitbrengen voor het pensioenakkoord. Volgens opiniepeiler De Hond spreekt een meerderheid van de vakbondsleden in zijn peiling zich uit voor het akkoord, maar blijkt uit eerdere referenda dat tegenstemmers vaker komen opdraven dan voorstanders.

Campagne

Volgens het FD wordt er intern bij de FNV inmiddels ook stevig campagne gevoerd voor een nee-stem. Twee actiegroepen vinden het onverteerbaar dat de AOW-leeftijd nog steeds blijft stijgen, de rekenrente niet wordt aangepast en dat de kosten voor het afschaffen van de doorsneesystematiek voor rekening van de pensioenfondsen zelf komt.

Ledenparlement

Zaterdag is de uitslag van het referendum bekend, en stemt het ledenparlement van de FNV voor of tegen het akkoord. Het ledenparlement mag de uitkomst van de ledenraadpleging ook naast zich neerleggen, bijvoorbeeld bij een lage opkomst of als het resultaat niet afgetekend is. In het FD loopt een parlementslid daar al op vooruit: “Er zit zoveel in het akkoord, dat je niet weet waar mensen ja of nee tegen zeggen. Dan moet je ook een eigen afweging kunnen maken.”

Reageer op dit artikel