nieuws

Helft pensioenfondsen heeft geen duurzaamheidsdoelstelling voor lange termijn

Pensioen 966

Pensioenfondsen kunnen nog flink wat winst behalen op het gebied van duurzaamheid. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) constateerde in haar Benchmark Pensioenfondsen dat de helft van de fondsen geen duidelijke duurzaamheidsdoelstellingen voor de lange termijn heeft. ABP behaalde de hoogste score voor maatschappelijk verantwoord beleggen. Naast ABP werden ook PFZW, Bpf Bouw en BPL Pensioen beloond met vijf sterren.

Helft pensioenfondsen heeft geen duurzaamheidsdoelstelling voor lange termijn

De fondsen die goed scoren, stijgen verder boven de rest uit door verbeteringen in hun beleid. Dat is voor de duurzaamheidsclub nog geen reden voor algehele blijdschap. Door geen duidelijke doelen voor de lange termijn te stellen, is het duurzaamheidsbeleid van veel fondsen te vrijblijvend, vindt VBDO. De overgrote middenmoot laat op een enkele uitzondering na geen enkele verbetering zien ten opzichte van vorig jaar. De benchmark werd voor het twaalfde jaar uitgevoerd.

Afvinklijstje

Volgens VBDO-directeur Angélique Laskewitz is het cruciaal en urgent dat duurzaamheidscriteria worden geïntegreerd in elke investeringsbeslissing. Laskewitz vindt dat pensioenfondsbestuurders er nog te weinig van doordrongen zijn dat duurzame investeringen vaak samengaan met een goed rendement. Het is volgens haar hard nodig dat fondsen duidelijke richtlijnen stellen aan vermogensbeheerders. “De know how bij de pensioenbestuurders moet snel verhoogd worden, zodat vanuit visie echt gestuurd gaat worden op duurzaamheid, in plaats van dat het een afvinklijstje voor vermogensbeheerders is.”

Reageer op dit artikel