nieuws

PGGM investeert in Amerikaans energiebedrijf

Pensioen 338

Pensioenbeheerder PGGM neemt een belang van 10% in het Amerikaanse nutsbedrijf Pudget Sound Energy (PSE). PSE is een belangrijke leverancier van elektriciteit en aardgas aan huishoudens in het Noordwesten van de Verenigde Staten. PGGM is doorlopend bezig met investeren in de Amerikaanse duurzame energiesector. 

PGGM investeert in Amerikaans energiebedrijf

PSE, gevestigd in de staat Washington, is volgens PGGM een regio met een krachtige economie en snelle bevolkingsaanwas, waar zowel overheid als inwoners een transitie naar verduurzaming van de energievoorziening ondersteunen. Anders dan in Nederland lijkt aardgas daarbij niet taboe. Behalve 1,1 miljoen elektriciteitsafnemers telt PSE ruim 800 duizend klanten voor aardgas. Het nutsbedrijf levert 49% van de totale elektriciteit uit duurzame bronnen en heeft meer dan 1.000 MW aan duurzame opwekking (waterkracht, wind en zon) in eigendom.

Halvering CO2-voetafdruk

PSE heeft zich gecommitteerd aan een halvering van haar CO2-voetafdruk in 2040. Onderdeel daarvan is een reeds geplande geleidelijke uitfasering van het gebruik van steenkool bij de eigen opwekking met ingang van 2022, gecombineerd met een verdere uitbouw van de duurzame capaciteit.

Toenemende klantvraag

Erik van de Brake, hoofd Infrastructure van PGGM, stelt vast dat pensioenkapitaal hier goed renderend kan worden ingezet in de financiering van de energietransitie: ,,PGGM kan namens haar klanten lange termijninvesteringen doen waarmee ondernemingen hun CO2-voetafdruk reduceren om in te spelen op de energietransitie. PSE is een goed voorbeeld van een energiebedrijf dat deze transitie heeft ingezet, mede in reactie op de toenemende klantvraag naar groene energie en regelgeving die duurzaamheid bevordert.’’

Zonne- en windenergie

PGGM voert een meerjarenprogramma uit dat is gericht op het verduurzamen van de PFZW-beleggingsportefeuille. Daarbij gaat het om het halveren van de CO2-voetafdruk van de PFZW-aandelenbeleggingen en wordt tegelijkertijd belegd in gerichte klimaatoplossingen. De afgelopen jaren investeerde PGGM al meer dan 7 miljard euro in klimaatoplossingen.De afgelopen jaren stak de pensioenbeheerder honderden miljoenen in Amerikaanse zonne- en windenergie.

Reageer op dit artikel