nieuws

PGGM steekt opnieuw miljoenen in Amerikaanse zon- en windenergie

Pensioen 552

Het PGGM Infrastructure Fund koopt 50% van de aandelen in een Amerikaanse portefeuille duurzame energieprojecten van EDF Renewables. De portefeuille bestaat uit twee  windparken en een zonne-energiepark met een totale capaciteit van 588 MW. Hoeveel geld er met de investering is gemoeid is niet bekend gemaakt. 

PGGM steekt opnieuw miljoenen in Amerikaanse zon- en windenergie

De portefeuille van EDF Renewables is verspreid over drie staten in de VS. Het gaat om een 200 MW windpark in Minnesota, 154 MW windpark in Oklahoma, 234 MW zonne-energiepark in Nevada. Voor alle projecten zijn lange termijncontracten afgesloten voor de levering van elektriciteit aan sterke tegenpartijen. De verwachting is dat deze portefeuille op korte termijn verder zal worden uitgebreid.

7 miljard in klimaatoplossingen

De acquisitie is een belangrijke uitbreiding van de duurzame energiebeleggingen die in de afgelopen jaren zijn opgebouwd door het PGGM Infrastructure Fund ten behoeve van Pensioenfonds Zorg en Welzijn en andere PGGM-klanten. Pensioenfonds PFZW wil in 2020 voor twintig miljard euro aan beleggingen in portefeuille hebben die direct en liefst meetbaar bijdragen aan oplossingen op het gebied van klimaat, voedsel, zorg en water. PGGM heeft nu voor een kleine zeven miljard euro belegd in klimaatoplossingen.

Goed renderend

Erik van de Brake, hoofd Infrastructure bij PGGM: “Met deze aankoop laten we zien hoe pensioenkapitaal via private markten voor lange termijn en goed renderend kan worden belegd in de infrastructuur die nodig is voor de energietransitie. PGGM kijkt uit naar de nieuwe samenwerking met EDF, die een zeer goede reputatie heeft opgebouwd in de duurzame energiesector.’’

200 tot 500 miljoen euro

Ruim een jaar geleden maakte PGGM bekend te gaan beleggen in zonne-energiesystemen van de Amerikaanse fabrikant SolarCity. Daarbij gaat het om 38.000 systemen die in 21 Amerikaanse staten geïnstalleerd zijn en samen zo’n 275 megawatt leveren. Ook toen maakte PGGM geen bedrag bekend, al gaf de pensioenbeheerder toen wel aan dat het om een bedrag aan de onderkant van de bandbreedte ging waarvoor het meestal investeert: tussen de 200 miljoen en 500 miljoen euro.

Reageer op dit artikel