nieuws

Sjaak Zonneveld: ‘Bepaal ook langlevenrisico individueel’

Pensioen 2074

Als een nieuw pensioenstelsel individuele pensioenpotjes bevat, kan ook het langlevenrisico op individuele basis worden bepaald. En dat betekent weer dat mensen met zware beroepen eerder met pensioen kunnen, omdat zij een kortere levensverwachting hebben. Dat betoogt Sjaak Zonneveld, commercieel directeur en medeoprichter van BrightPensioen.

Sjaak Zonneveld: ‘Bepaal ook langlevenrisico individueel’

Zonneveld vindt de solidariteit in het huidige pensioenstelsel ver te zoeken. “Waar solidariteit normaliter betekent dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, is het in ons pensioenstelsel precies andersom. De zwakkere betaalt voor de sterkere. Er vindt een niet uit te leggen herverdeling van pensioengeld plaats van laag opgeleid naar hoog opgeleid”, schrijft hij een opiniestuk in Trouw.

Gezond betekent langer doorwerken

Mensen met de hoogste inkomens leven gemiddeld 7,5 jaar langer dan mensen uit de laagste inkomensgroep, aldus Zonneveld. “Maar bij onze pensioenen gaan we ervan uit dat iedereen gemiddeld even oud wordt.”

De BrightPensioen-directeur noemt het “weinig sociaal” om te doen alsof het langlevenrisico voor iedereen even groot is. Hij pleit ervoor met individuele pensioenpotjes ook een individueel langlevenrisico te bepalen. “Dan kunnen mensen met een kortere levensverwachting eerder met pensioen. Dat zal veelal gelden voor mensen met zware beroepen. Het heeft ook tot gevolg dat de beter verdienende en de gezondere Nederlanders wel wat langer moeten doorwerken.”

Eerlijker

Volgens Zonneveld maakt deze oplossing het pensioenstelsel een stuk eerlijker. Bovendien stelt het zowel coalitie als oppositie tevreden. Het kabinet wil individuele pensioenpotten. De oppositie wil voor sommige groepen een lagere AOW-leeftijd. “Beide wensen kunnen op deze manier worden vervuld.”

ORV als voorbeeld

Bezwaren over de onuitvoerbaarheid wuift Zonneveld weg. “In Engeland gebeurt het al. En het gebeurt ook in Nederland, maar dan andersom. Sluit maar eens een overlijdensrisicoverzekering af. Dat is een verzekering tegen het zogenoemde kortlevenrisico. Dan wordt er op individuele basis een risicoschatting gemaakt. En dat vinden we volstrekt acceptabel.”

Reageer op dit artikel