nieuws

‘Pensioenfondsen kunnen weer denken aan indexeren’

Pensioen 1916

De beleidsdekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen steeg in 2017 van 98% naar 106%. Dat is hoger dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. De risicoadviseur verwacht dat slechts enkele fondsen het jaar afsluiten met een dekkingstekort. Volgens Aon komt voor sommige fondsen indexatie weer in zicht.

‘Pensioenfondsen kunnen weer denken aan indexeren’

De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de laatste twaalf maanden en geldt als leidend voor kortingen en indexatie. In december 2017 bleef die op het niveau van de maand ervoor: 106%.

De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen nam over heel 2017 toe van 102% naar 108%. In de laatste maand van het jaar daalde de dekkingsgraad volgens de Pensioenthermometer een procentpunt.

Geen grote sprongen

Aon zag afgelopen jaar veel schommelingen, maar noemt 2017 toch een stabiel jaar, minder roerig dan 2016. De dekkingsgraad maakte geen grote sprongen, maar steeg gestaag door het hele jaar heen. De hoogste gemiddelde dekkingsgraad werd bereikt op 1 november. Toen bedroeg die voor alle fondsen 110%.

100 fondsen blijven over

Het aantal pensioenfondsen nam in 2017 door consolidatie af. Aan de andere kant kwamen er juist enkele algemene pensioenfondsen (APF) bij. Veel pensioenfondsen vonden onderdak bij een APF of een bedrijftakpensioenfonds. De overblijvers zijn de grotere fondsen met een steeds professioneler bestuur. Aon verwacht dat er op termijn 100 pensioenfondsen overblijven.

Reageer op dit artikel