nieuws

‘Zzp’ers eisen inspraak in hervorming pensioenstelsel’

Pensioen 1114

Drie grote zzp-organisaties willen een plek aan de onderhandelingstafel over het nieuwe pensioenstelsel. In het Financieele Dagblad zeggen ze woensdag dat er te veel over ze gepraat wordt, zonder dat ze zelf meepraten.

‘Zzp’ers eisen inspraak in hervorming pensioenstelsel’

“Wij laten ons niet als wisselgeld gebruiken in de discussie”, zeggen ZZP Nederland, het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) en Zelfstandigen Bouw in het FD. “Wij willen meepraten over de dossiers die onze achterban raken.”

Verkeerde keelgat

Een oproep van vakbonden tot een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid en een verplicht pensioen voor zzp’ers is bij de drie organisaties in het verkeerde keelgat geschoten. “Vanuit de vakbeweging wordt gedaan alsof zzp’ers niets willen”, zegt Charles Verhoef, de voorzitter van Zelfstandigen Bouw, tegen het FD. “In de bouw willen mensen zich heel graag verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, maar oudere zzp’ers worden gewoon uitgesloten door de verzekeraar vanwege hun risicoprofiel. Dat los je niet op met een plicht.”

PZO-voorzitter Dennis Maessen zegt in de krant dat de sociale partners hun kans hebben gehad. Volgens hem zit er geen beweging in het debat over de hervorming van het stelsel. Hij hoopt daarom dat minister Wouter Koolmees de regie neemt, en die niet laat bij de Sociaal-Economische Raad.

Nieuwe oplossingen

Verhoef geeft aan bang te zijn dat de belangen van zzp’ers niet voldoende behartigd worden. “Alles wordt nu bekeken vanuit wat we in het verleden hebben opgebouwd, maar we moeten kijken naar nieuwe oplossingen.” Zo werd volgens de zzp-organisaties bij een eerder pensioenoverleg in de SER een fiscaal gefaciliteerde spaarmogelijkheid voor zzp’ers zo maar terzijde geschoven. Zelfstandigen hebben behoefte aan zo’n potje waarin ze kunnen sparen voor pensioen maar ook voor arbeidsongeschiktheid of een periode waarin ze tijdelijk minder inkomen hebben.

Reageer op dit artikel