nieuws

Minister: ‘AOW is niet houdbaar als we leeftijd bevriezen’

Pensioen 2531

Wouter Koolmees noemt het niet reëel om de AOW-leeftijd te bevriezen. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt dat woensdag in een interview in de Volkskrant. Vakbond FNV heeft het vastzetten van die leeftijd als voorwaarde gesteld voor hervorming van het nieuwe pensioenstelsel. Koolmees noemt met het oog op de stijgende levensverwachting de AOW in dat geval “niet houdbaar”.

Minister: ‘AOW is niet houdbaar als we leeftijd bevriezen’

“We worden ouder, we leven langer. In de jaren vijftig was er al discussie over een koppeling aan de levensverwachting”, zegt minister Koolmees in de Volkskrant. “De AOW is niet houdbaar als we de leeftijd bevriezen.” Hij zegt meer te zien in omscholing, demotie en deeltijdpensioen als maatregelen om te zorgen dat mensen gezond hun pensioen halen.

Doorsneepremie

In het interview laat Koolmees weten dat hij over de hoofdlijnen van een nieuw pensioenstelsel in 2018 duidelijkheid wil hebben. Daarna denkt hij twee jaar nodig te hebben voor de technische invulling. Begin 2018 moet er een advies van de Sociaal-Economische Raad liggen over de hervorming van het stelsel.

Dat nieuwe stelsel moet volgens de minister vooral “moderner” worden. “Werken is totaal anders dan vroeger. Mensen wisselen vaker van baan, van arbeidsduur, kennen periodes van wel of niet werken, werken als zelfstandige of in loondienst. Daarom moeten we bijvoorbeeld de doorsneepremie afschaffen waarmee jongeren nu indirect oudere collega’s subsidiëren in de verwachting dat dat later ook voor hen gebeurt”, zegt hij tegen de Volkskrant.

Reageer op dit artikel