nieuws

Aegon: ‘We moeten haast maken met flexibel pensioen’

Pensioen 3415

Een op de drie werknemers zien hun pensioenleeftijd als het moment om per direct te stoppen met werken. Het merendeel, 57%, wil in enige vorm nog doorwerken na de pensioendatum. Dat blijkt uit een onderzoek van het Aegon Center for Longevity and Retirement onder 86.000 werknemers in vijftien landen wereldwijd, waaronder Nederland. Aegon pleit voor snelle flexibilisering van de pensioenen.

Aegon: ‘We moeten haast maken met flexibel pensioen’

Tien procent van de ondervraagden in het onderzoek zegt dat het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd geen verschil zal maken voor hoeveel ze werken. Bijna een derde (31%) zegt eerst parttime te gaan werken, voordat ze helemaal van hun pensioen gaan genieten. Nog eens 16% denkt eveneens minder uren te gaan maken, maar wel gewoon door te blijven werken.

In de praktijk blijkt dat 39% van de gepensioneerden eerder is gestopt met werken dan dat ze vooraf hadden gepland. Ziekte (29%) en werkloosheid en baanverlies (25%) zijn daarvoor de belangrijkste reden.

Overheid betaalt 46% pensioeninkomen

Bijna driekwart van de werknemers (73%) noemt inkomen en het saldo op de spaarrekening als belangrijkste reden om te blijven werken. Meer dan de helft (56%) wil fysiek en mentaal fit blijven en voor 38% is plezier in het werk de voornaamste reden om het pensioen uit te stellen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat wereldwijd gezien mensen verwachten dat de overheid voor 46% zorgt van hun pensioeninkomen. De werkgever moet 24% voor zijn rekening nemen. De overige 30% leggen gepensioneerden zelf bij van hun spaarrekening en uit hun beleggingen. Zo’n 14% van de ondervraagden heeft op papier gezet hoe ze financieel gezien toewerken naar hun pensioen.

Werknemers helpen bij financiële planning

Volgens Maarten Edixhoven, CEO van Aegon Nederland, geeft het onderzoek aan dat haast gemaakt moet worden met flexibilisering van het pensioenstelsel. “Beleidsmakers, vakbonden, werkgevers en individuen moeten eraan werken om van flexibele pensionering een onmiddellijke realiteit te maken. Op die manier moeten ze werknemers helpen bij hun financiële planning, bij het ontwikkelen van gezonde gewoonten en het handhaven van een evenwicht tussen werk en privéleven”, schrijft hij op het forum van de OECD, een internationaal samenwerkingsverband voor sociaal en economisch beleid.

“In plaats van een medewerker een gouden horloge te geven om hen te bedanken voor hun bijdrage in het verleden, zouden werkgevers en beleidsmakers werknemers moeten helpen om te profiteren van nog komende tijden als ze nadenken over wat pensionering voor hen betekent”, aldus Edixhoven.

Reageer op dit artikel