nieuws

Nederlandse pensioenfondsen laten zich niet verleiden door impactfonds FMO

Pensioen 909

Hoewel momenteel ‘impact beleggen’ veel wordt besproken onder pensioenbeleggers laten Nederlandse pensioenfondsen impactfonds FMO links liggen, zo vertelt directeur vermogensbeheer van ontwikkelingsbank FMO Yvonne Bakkum vandaag in het FD. Dit komt, zo denkt zij, waarschijnlijk door de strikte mandaten die de besturen van de pensioenfondsen opgelegd hebben gekregen waardoor het lastig zou zijn om iets nieuws te proberen.

Nederlandse pensioenfondsen laten zich niet verleiden door impactfonds FMO

Bakkum probeerde volgens het FD pensioenbeleggers “te verleiden hun geld te steken in een impactfonds dat het samen met vermogensbeheerder NN Investment Partners heeft opgezet.” Buitenlandse pensioenfondsen schijnen wel interesse te hebben. De eerste toezegging, van omgerekend ruim € 84 miljoen, komt van Alecta, het grootste pensioenfonds van Zweden.

Geld van derden beleggen

Onder pensioenbeleggers is ‘impact beleggen’ momenteel een ‘hot item’. Impact beleggen is een manier van beleggen waarbij behalve financieel rendement ook een positief resultaat wordt geboekt voor mens en milieu. Een windmolenpark is hier een goed voorbeeld van. FMO werd in de jaren ’70 opgezet waarbij het stimuleren van ontwikkelingssamenwerking de drijfveer was. In de afgelopen jaren heeft de bank laten zien ook geld van derden te willen beleggen waardoor meer impact kan worden gegenereerd.

Bakkum verklaart tegenover het FD dat zij vermoedt dat het gebrek aan interesse van de Nederlandse pensioenfondsen te maken heeft met de strikte mandaten die de besturen van de pensioenfondsen hebben opgelegd. Hierdoor zou het lastig zou zijn om iets nieuws te proberen. Ook angst voor financiële verliezen en reputatieschade zou volgens haar een rol spelen: “FMO belegt in landen waar de politieke en economische situatie soms instabiel is.”

Risico

Beleggers kijken volgens Bakkum vooral naar de kredietbeoordeling van een land als geheel en oordelen dan al snel dat het risico te groot is. “Maar onze expertise bestaat er nu juist uit dat wij individuele projecten financieren die wel goed renderen. In ontwikkelingslanden kun je met relatief weinig geld een groot verschil maken.”

Een woordvoerder van pensioenfonds APG verklaart tegenover het FD dat zij zelf ook expertise in huis hebben voor impactbeleggen. “Een externe fondsbeheerder inschakelen betekent ook extra kosten, en we bekijken per geval wat de toegevoegde waarde is.” PGGM, na APG de op één na grootste pensioenbelegger van Nederland, geeft ook in de argumentatie aan dat kosten en de eigen expertise de redenen zijn om niet met het impactfonds in zee te gaan.

Reageer op dit artikel