nieuws

Britse pensionado’s ‘verzuipen en vergokken’ pensioen

Pensioen 2875

Britse pensionado’s vergokken en verzuipen hun pensioengeld dankzij de liberalisering van het Britse pensioenstelsel, zo schrijft de Financial Times.

Britse pensionado’s ‘verzuipen en vergokken’ pensioen

Volgens het blad gebruiken Britse pensionado’s hun ‘pensioen vrijheid’ voor de bekostiging van hun alcoholconsumptie en gokactiviteiten waarna zij vervolgens steun aanvragen bij de Britse overheid. Door wijzigingen in het Britse pensioenstelsel, geïntroduceerd in 2015, mogen Britten hun pensioenopbouw uitgeven zoals ze zelf willen. Voor deze verandering waren zij in hun vrijheden beperkt waardoor zij er van verzekerd waren dat ze een jaarlijks inkomen hadden.

Vrijheden

Volgens de Financial Times misbruiken veel Britten nu die vrijheden en spenderen ze hun geld veelal aan alcohol en gokken. Er worden gevallen gemeld van pensionado’s die bij gemeenten aankloppen voor bijstand omdat zij hun pensioen hebben uitgeput. Zo wordt het geval omschreven van een professional die zonder baan kwam te zitten en die binnen een half jaar zijn gehele pensioenpot van  £120,000 (bijna €140.000) had vergokt en dit in eerste instantie verzweeg toen hij bij de gemeente aanklopte.

Niet elke Brit maakt dergelijke keuzes. In het item valt ook het voorbeeld te vinden van een 60-jarige Engelsman die zijn £46,000 (bijna €54.000) aan pensioen gebruikte om een zogenaamde ‘shepherds hut’ op te kopen en vervolgens via Airbnb voor £6,000 (bijna €7000) verhuurde, wat aanzienlijk meer is dan de jaarlijkse lijfrente-uitkering van £1,000 (iets meer dan €1150) die hem was aangeboden.

 

Reageer op dit artikel