nieuws

Netspar-economen: ‘Minder complex pensioenstelsel is nodig én mogelijk’

Pensioen 1435

Nederland moet de sterke punten uit het pensioenstelsel ook in een hervormd stelsel koesteren. Dat stellen economen Lans Bovenberg en Theo Nijman in een nieuwe publicatie van pensioendenktank Netspar. Die sterke punten zijn volgens hen pensioen als arbeidsvoorwaarde en de daarmee verbonden hoge deelname, het ontlasten van deelnemers bij complexe financiële keuzes, en het delen van langlevenrisico’s.

Netspar-economen: ‘Minder complex pensioenstelsel is nodig én mogelijk’

Er is een minder complex pensioenstelsel nodig, met minder belangentegenstellingen en meer mogelijkheden voor maatwerk. Dat schrijven de hoogleraren Bovenberg en Nijman. Volgens de economen is ons collectieve stelsel het waard om behouden te blijven. Maar een nieuw stelsel moet wel rekening houden met dat risico’s steeds meer bij deelnemers komen te liggen en dat veel mensen niet meer hun hele werkzame leven fulltime in het stelsel participeren.

Geen risicodeling is misvatting

“Dat vereist het terugdringen van complexiteit en arbitraire herverdeling door het eerlijk beprijzen van de verschillende componenten van het pensioenproduct”, aldus Bovenberg en Nijman. Een Netspar-voorstel voor persoonlijke pensioenen met risicodeling kan volgens hen inmiddels op veel bijval rekenen. Zorgpunten zijn er echter ook, en die willen de twee wegnemen.

“Zorgpunten zijn dat de naamgeving ‘persoonlijk pensioen’ zou suggereren dat er geen sprake meer zou zijn van risicodeling. Of dat alle deelnemers voortaan allerlei beslissingen zouden moeten nemen. Dat zijn echter misvattingen”, stellen ze. “Een andere zorgpunt betreft de verdelingseffecten van de transitie naar een stelsel met persoonlijk kapitaal als eigendomsrecht. Door het afschaffen van de doorsneesystematiek te combineren met een snelle overgang naar persoonlijk pensioen met risicodeling verminderen de transitieproblemen doordat de verdelingseffecten van de twee transities elkaar compenseren. Overstappen op een toekomstbestendig stelsel is nodig en mogelijk”, concluderen ze.

Reageer op dit artikel