nieuws

Dekkingsgraad bij ruim 50 pensioenfondsen nog onder 100%

Pensioen 2388

Bij 52 pensioenfondsen is de beleidsdekkingsgraad aan het eind van het eerste halfjaar van 2017 onder de 100% uitgekomen, blijkt uit cijfers van toezichthouder DNB. Die berichte eerder al dat ruim een derde niet aan de minimaal vereiste dekkingsgraad voldoet.

Dekkingsgraad bij ruim 50 pensioenfondsen nog onder 100%

Het pensioenfonds van de voormalige Holland-Amerika Lijn (HAL) staat er het beste voor op het gebied van de beleidsdekkingsgraad: van alle toekomstige verplichtingen had het HAL Pensioenfonds tussen eind juni 2016 en eind juni van dit jaar gemiddeld 184% in kas. De Telegraaf bericht dat op basis van de kwartaalcijfers van DNB. HAL heeft 1.500 pensioengerechtigden in de boeken en is nu een investeringsbedrijf met 42 werknemers.

Strategisch minimum

Uit de DNB-cijfers blijkt dat 52 pensioenfondsen een beleidsdekkingsgraad hebben van minder dan 100%. Gemiddeld is de beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde van de nominale dekkingsgraden over de afgelopen twaalf maanden) van een fonds aan het eind van het eerste halfjaar 107,9%. Voor alle fondsen tezamen staat de gemiddelde beleidsdekkingsgraad op 101,9%, zo meldde DNB in juli al. Van alle pensioenfondsen haalt 37% pensioenfondsen de minimaal vereiste dekkingsgraad – voor de meesten 104,2% – niet. DNB publiceert ook een ‘strategisch vereiste dekkingsgraad’. Die grens halen maar 38 van de 218 pensioenfondsen van wie de dekkingsgraad is gepubliceerd.

Grote fondsen

De grote pensioenfondsen staan er nog matig tot slecht voor: ABP stond eind juni op 96,3%, Metaal & Techniek op 96,6% en Metaal & Elektrotechniek op 95,9%. Bij Pensioenfonds Zorg & Welzijn staat de dekkingsgraad op 94,2%. Vooral voor verloskundigen en tandtechnici is de pensioenpot in het gedrang gekomen: de beleidsdekkingsgraad van hun pensioenfondsen staat op 83,5% respectievelijk 87,7%.

Reageer op dit artikel