nieuws

‘Pensioensparen en hypotheekschulden zijn toe aan groot onderhoud’

Pensioen 2603

‘Pensioensparen en hypotheekschulden zijn toe aan groot onderhoud’

Nederland is toe aan groot onderhoud op het gebied van hypotheken en pensioensparen. Dat stelt Robin Fransman van De Argumentenfabriek in een analyse op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Nederland is volgens hem niet alleen wereldkampioen hypotheekschulden, maar ook wereldkampioen pensioensparen.

In zijn analyse typeert Fransman, hoofd financiële sector bij De Argumentenfabriek en eerder onder andere werkzaam bij de AFM, Nederland als “een groot beleggingsfonds met geleend geld”. “We nemen niet alleen als huishoudens hypotheken om onze pensioenbesparingen te financieren. De pensioenpremie is immers aftrekbaar en de pensioenuitkeringen zijn belast. Er zit dus een fiscale claim op de pensioenberg van 1 400 miljard euro. Onze staatsschuld zou ongeveer nul zijn als we geen pensioenfondsen hadden”, aldus Fransman.

Collectieve spaarverplichting

In zijn analyse werkt Fransman uit hoe het komt dat de hypotheekschulden de afgelopen twintig jaar fors zijn gegroeid. Daar zit volgens hem meer achter dan “de bubbel”. Bevolkingsgroei, kleinere huishoudens, inkomensstijging en het gegeven dat meer huishoudens een koopwoning hebben, hebben de nationale hypotheekschuld ook gestimuleerd.

Dat huizenbezitters na de woningmarktcrisis verplicht aflossen, lijkt volgens Fransman op een collectieve spaarverplichting. “Je wordt er niet armer van. Maar je vrij besteedbare inkomen neemt wel af. De liquiditeit van huishoudens neemt verder af en daarmee ook de weerbaarheid van huishoudens op onverwachte gebeurtenissen. We gaan met z’n allen nog meer verplicht sparen dan we al deden. En bij een annuïtaire hypotheek los je ook nog eens steeds meer af naarmate de tijd vordert. Hoe rijker je bent, hoe meer je verplicht moet sparen.”

‘Pensioenen belastingvrij’

En daarom is het volgens Fransman niet ondenkbaar dat een nieuw kabinet hier iets aan gaat doen. Liefst zelfs groot onderhoud, als het aan hem ligt. Een mogelijkheid is volgens hem het verlagen van de grens waarboven pensioenopbouw niet langer fiscaal aftrekbaar is. Ook de pensioenen belastingvrij maken en de pensioenpremies niet langer aftrekbaar, noemt hij een optie.

“Dat zorgt er dan voor dat we niet meer beleggen met staatsschuld. Het zijn allemaal manieren om het verplichte pensioensparen wat te minderen. Maar je kan ook denken aan het opheffen van de Chinese muren tussen wonen en pensioen. Je zou het bijvoorbeeld mogelijk kunnen maken om met je pensioenpremie of je pensioenkapitaal je hypotheek (deels) af te lossen. Gratis wonen is immers ook een uitstekende pensioenvoorziening. Voorstellen daarvoor zijn al in de maak.”

Lans voor Blok-hypotheek

Tot slot breekt Fransman een lans voor de Blok-hypotheek. Met die constructie kunnen huiseigenaren de verplichte aflossing van een eerste hypotheek financieren. “Helaas zijn er nauwelijks banken die dit aanbieden. Jammer, wat mij betreft. Er zouden grote groepen huishoudens mee geholpen zijn. Een bankensector die de klant centraal stelt zou dit mijn inziens moeten aanbieden”, aldus Fransman.

Reageer op dit artikel