nieuws

Latere AOW duidelijker op Mijnpensioenoverzicht.nl

Pensioen 3454

De stichting Pensioenregister gaat dit jaar de overzichten op Mijnpensioenoverzicht.nl aanpassen zodat voor werknemers duidelijker wordt dat hun pensioenleeftijd na 2022 ongewis is. Dat zegde bestuurslid Frits Bart maandagavond toe in consumentenprogramma Radar.

Latere AOW duidelijker op Mijnpensioenoverzicht.nl

Radar stelde de verwarring aan de orde die bij veel mensen is ontstaan over de datum waarop zij AOW gaan ontvangen. Mijnpensioenoverzicht.nl gaat uit van 67 jaar en 3 maanden, zoals dat geldt voor iedereen die in 1955 of eerder is geboren. Maar over vijf jaar wordt de AOW-datum aangepast aan de toegenomen levensverwachting, zodat veel werknemers pas rond hun 70e of later kunnen stoppen met werken. De verwachte AOW-leeftijd is wel te raadplegen op de site van de Sociale Verzekeringsbank.

Een halve ton minder

Volgens Independer schopt de gebrekkige informatie de financiële planning van veel mensen in de war. “Mensen die plannen te stoppen met werken op hun 67e hebben dan nog geen recht op AOW. Dat betekent dat ze in de tussenliggende periode vaak tienduizenden euro’s minder te besteden hebben dan het nu voorgespiegelde bedrag in pensioenberekeningen. Independer vindt de onrealistische berekeningen van de pensioeninstanties kwalijk voor de consument en roept de branche op om haar werkwijze te verbeteren. Pensioenadviezen moeten overeenkomen met een reële financiële toekomstverwachting voor de klant.”
Volgens directeur Ruud Martens zijn nu vooral veertigers bezig met hun pensioen. “Iemand die deze zomer veertig wordt, krijgt pas AOW bij 70 jaar en 9 maanden. Mensen die ervan uitgaan te stoppen op hun 67ste moeten dus nog jaren wachten op een volledige oudedagsvoorziening. Voor een echtpaar kan het zomaar een halve ton of meer schelen.”

Latere AOW duidelijker vermelden

Radar had Pensioenregister-bestuurslid Frits Bart naar de studio gehaald. Hij gaf aan dat ervoor is gekozen om op Mijnpensioenoverzicht alleen de actuele feitelijke situatie weer te geven en niet een bepaalde toekomstverwachting. “We maken op de site wel een verwijzing: let op, als je geboren bent na oktober 1955 kan je pensioenleeftijd in de toekomst gaan opschuiven. Pensioen is ongelooflijk complex. Wij willen geen planner zijn en geven een momentopname. Mensen die zich onzeker voelen, raden wij aan om een pensioenadviseur in de arm te nemen.” Bart wil wel wat aanpassingen doen: ‘We gaan op onze site duidelijker maken dat pensioen onzeker is en dat de levensverwachting onzeker is. We gaan de link naar de SVB-site duidelijker opnemen in onze eigen site.” Volgens Bart gaat de hogere levensverwachting en latere AOW ook verwerkt worden in de getoonde gegevens: “Dat komt automatisch terug in het overzicht op Mijnpensioenoverzicht.nl.” De aanpassing wordt nog dit jaar doorgevoerd.

Reageer op dit artikel