nieuws

Grote pensioenfondsen steeds dominanter aanwezig

Pensioen 2007

Grote pensioenfondsen steeds dominanter aanwezig

Kleine liquiderende pensioenfondsen vallen steeds vaker ten prooi aan de grote sectorfondsen. Dat blijkt uit gegevens die het Financieele Dagblad heeft opgevraagd bij De Nederlandsche Bank (DNB). Verzekeraars spelen een steeds kleinere rol in dit overnamespel.

Uit de cijfers van DNB blijkt dat vorig jaar 60% van de pensioenfondsen die er mee ophielden in handen kwamen van grotere pensioenfondsen. De overige liquiderende fondsen vinden hun weg naar verzekeraars, de relatief nieuwe algemeen pensioenfondsen of naar onze Zuiderburen via de al veel bekritiseerde België-route.
In 2010 lagen de verhoudingen nog volstrekt anders en haalden verzekeraars maar liefst 70% van de stoppende pensioenfondsen binnen. Volgens het Verbond van Verzekeraars kunnen verzekeraars in de overnamestrijd geen aantrekkelijke aanbiedingen meer doen. “De regelingen bij verzekeraars zijn relatief duur, ook doordat ze meer zekerheid moeten bieden dan pensioenfondsen”, bevestigt het Verbond van Verzekeraars.

Aantal fondsen daalt snel
Het aantal pensioenfondsen daalt in rap tempo. Waren er in 2000 nog bijna 1.000 fondsen, eind vorig jaar waren dat er minder dan 300, waarvan er 57 in liquidatie zijn.

Reageer op dit artikel