nieuws

Miljardenstrop dreigt voor Wiebes, vraagt uitstel stemming dga-pensioen

Pensioen 3491

Miljardenstrop dreigt voor Wiebes, vraagt uitstel stemming dga-pensioen

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft dinsdag de Eerste Kamer in alle haast verzocht de stemming over een wetsvoorstel uit te stellen. Dat meldt De Telegraaf. Het dagblad liet eerder vandaag weten dat het voorstel, waarmee directeur-grootaandeelhouders (dga’s) hun pensioen kunnen omzetten, miljarden kan gaan kosten.

Reden voor de miljardenstrop is dat het omzetten van pensioen in eigen beheer in een oudedagsverplichting, waarin de wet mede voorziet, de dga’s een flinke aftrekpost op de vennootschapsbelasting kan opleveren die in totaal in de miljarden euro’s loopt.

Uitstel
De plannen van Wiebes liggen inmiddels al in de Eerste Kamer, waar er dinsdagmiddag over zou worden gestemd. Maar toen Wiebes hoorde van de kosten, heeft hij een verzoek naar de senatoren gestuurd om de stemming over het voorstel uit te stellen, tot hij het probleem nader heeft kunnen bekijken en een wijzigingsvoorstel heeft opgesteld. “Met het oog op een ordentelijke besluitvorming in uw Kamer is het noodzakelijk inzicht te hebben in de effecten daarvan, in het bijzonder de grootte van de groep die hiervan gebruikmaakt of kan maken”,schrijft hij aan de Eerste Kamer. “Hiervoor dient nader onderzoek plaats te vinden.”

Volgens De Telegraaf is het nog onduidelijk hoe lang het onderzoek van de staatssecretaris gaat duren. Het wijzigingsvoorstel wat hij zal opstellen, zal uiteindelijk met terugwerkende kracht in werking treden.

Reageer op dit artikel