nieuws

APG gaat deelnemers proactief benaderen

Pensioen 268

APG gaat deelnemers proactief benaderen

Pensioenbeheerder APG gaat data science inzetten om deelnemers proactief te benaderen en te activeren. Op basis van gegevens als leeftijd en burgerlijke staat, wordt het mogelijk om vragen van deelnemers te ‘voorspellen’ en daarop te anticiperen. APG hoopt op deze manier de dienstverlening aan deelnemers van pensioenfondsen verder te verbeteren en te besparen op de communicatiekosten voor de aangesloten fondsen.

Uit de eerste, langdurige pilots blijkt dat deelnemers de nieuwe dienstverlening positief waarderen. Zij verwachtten volgens APG steeds betere communicatie en service van hun pensioenfonds. Niet in de laatste plaats omdat ze als consument van andere dienstverleners, zoals banken, verzekeraars en retailers, ook uitgebreide online service krijgen. Daarbij wordt het begrijpen van context van de deelnemer steeds belangrijker zo stelt de pensioenbeheerder.

Voorspellen wanneer deelnemers contact opnemen
Om deze context scherper in beeld te krijgen zet APG data science in, waaronder kunstmatige intelligentie. Hiervoor worden door een speciaal team algoritmes gebouwd waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van contacthistorie, persoonsgegevens, pensioengegevens en online clickgedrag van grote groepen deelnemers. Door deze informatie te combineren voor verschillende doelgroepen, is met grote mate van zekerheid te voorspellen wanneer ze over welk onderwerp contact opnemen met het pensioenfonds. Verder wordt duidelijk wat voor soort communicatie het beste werkt bij een individuele deelnemer.

Grotere betrokkenheid bij pensioen
Raoul Willms, directeur Marketing & Distributie bij APG: “Veel mensen zijn nog steeds niet bewust bezig met hun pensioen. Terwijl inkomen voor later iets heel belangrijks is. We investeren dan ook nog steeds volop in kennis en moderne technologieën om consumenten meer betrokken te maken en actie te laten ondernemen als het gaat om hun pensioen.”

Reageer op dit artikel