nieuws

Vakcentrale VCP: ‘Alle inkomens moeten een gedegen pensioen’

Pensioen

Vakcentrale VCP: ‘Alle inkomens moeten een gedegen pensioen’

De vakcentrale voor Professionals (VCP) laat weten een gedegen pensioen te willen voor alle werkenden in Nederland. VCP zegt dit in reactie op de uitspraken van staatssecretaris Jetta Klijnsma in het Financieele Dagblad. “Wij willen over een beter toekomstbestendig pensioenstelsel praten, niet over een inperking”, aldus VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Klijnsma geeft in het interview aan dat de hoogte van het salaris waarover je pensioen opbouwt in zekere zin arbitrair is. Ook zou de staatssecretaris overwegen dat Nederlanders met hogere inkomens in de toekomst mogelijk verder vrijgesteld worden van de plicht om aanvullend pensioen te sparen. Momenteel kan boven € 100.000 niet langer (fiscaal gefaciliteerd) pensioen worden opgebouwd. Volgens VCP doen de speculaties over de verslechteringen maximum pensioenopbouw de discussie over de toekomst van het pensioenstelsel geen goed.

Het maximum fiscaal pensioengevend salaris is geen knop waar de politiek naar believen aan mag draaien, stelt de vakcentrale. Het fiscale kader voor pensioenopbouw dient volgens de VCP faciliterend te zijn aan de afgesproken pensioenambities in plaats van beperkend.
“Een verlaging van de inkomensgrens is simpelweg een lastenverzwaring en heeft niets met keuzevrijheid of zelfredzaamheid te maken. De VCP wijst een dergelijke inperking categorisch af, want wij vinden een goed pensioen belangrijk voor iedereen”, aldus de vakcentrale.

Reageer op dit artikel