nieuws

Nibud wil dat pensioen makkelijker wordt

Pensioen

Nibud wil dat pensioen makkelijker wordt

Meer dan de helft van de Nederlanders (60%) weet niet of hij na zijn pensionering rond kan komen en dus pleit het Nibud ervoor om pensioeninzicht nog makkelijker te maken. Het instituut deed het onderzoek ‘De Nederlanders en hun pensioen’ en maakt zich nu zorgen of burgers wel voldoende voorbereid zijn op hun pensionering.

Niet alleen weet 60% niet hoe hij ervoor staat, 20% heeft überhaupt geen interesse in zijn financiën na pensionering, blijkt uit het onderzoek van Nibud. Dus vraagt het instituut van de overheid en pensioenfondsen dat zij het makkelijker maken voor consumenten om een beeld te krijgen van de pensioensituatie. Want ongeveer 30% van de Nederlanders wil hier wel een beeld van krijgen, maar vindt pensioenen moeilijk te begrijpen en weet niet waar te beginnen.

Netto bedragen
Dus pleit Nibud voor het volgende: “Op mijnpensioenoverzicht.nl zouden ook de lijfrenteverzekeringen en bankspaarproducten zichtbaar moeten zijn. Ook pleit het instituut ervoor dat pensioenfondsen de Uniforme Pensioenoverzichten blijven versturen met daarin de netto bedragen. Het Nibud hoopt dat pensioenfondsen het voor de consument zo makkelijk mogelijk maken om een beeld te krijgen van hun inkomsten na pensionering en dat ze niet eerst langs allerlei barrières moeten zoals digitale loketten met inlogcodes.”

Rondkomen
Nibud haalt uit het onderzoek dat mensen pas aan de slag gaan met hun pensioen als aan andere randvoorwaarden voldaan is. “Pas als iemand goed kan rondkomen en de noodzaak groter wordt omdat hij ouder wordt én hij weet hoe hij zijn inkomsten en uitgaven na pensionering in kan kaart kan brengen, gaat hij er daadwerkelijk mee aan de slag”, schrijft het instituut. Aangezien 40% van de Nederlanders er belang bij zou hebben zich beter voor te bereiden op het pensioen, wil Nibud dat er meer aandacht komt voor het in balans brengen van inkomsten en uitgaven. “Pas als mensen goed kunnen rondkomen hebben ze de ruimte om ook na te denken over hun financiën voor de lange termijn.”

Reageer op dit artikel