nieuws

FNV: Tweede Kamer fluit DNB terug over rekenrente

Pensioen

FNV: Tweede Kamer fluit DNB terug over rekenrente

Vakorganisatie FNV wil dat de Tweede Kamer toezichthouder DNB oproept haar besluit om de rekenrente te verlagen terug te draaien. “Dit besluit raakt de opbouw en uitkering van de pensioenen van veel mensen.” Vandaag behandelt de Tweede Kamer dit onderwerp in een overleg met staatssecretaris Klijnsma.

“Dit DNB-besluit, in een tijd van een lage rente en onzekerheid over pensioenen, is zeer onverstandig”, zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. “Dit vergroot de onzekerheid over onze pensioenen. En hierdoor wordt de kans op het aanpassen van de pensioenen aan de lonen en prijzen nóg kleiner. En dat terwijl mensen meer premie moeten betalen voor hetzelfde pensioen. Dat scheelt natuurlijk een hoop geld, geld waar mensen hard voor werken.”

Brief
De FNV heeft samen met werkgevers in een brief van de Stichting van de Arbeid aan de Tweede Kamer-commissie gewezen op de slechte gevolgen van het DNB-besluit. “Werknemers en werkgevers zijn het er over eens dat deze rekenrente ervoor zorgt dat de dekkingsgraden van pensioenfondsen dalen, terwijl de premie stijgt. En werkenden en gepensioneerden betalen daarvoor de rekening”, zegt Van Dijk.

Onnodige onrust
Pensioenfondsen worden nu ook geconfronteerd met een veel lagere rekenrente dan verzekeraars. En ook in Europa wordt met een andere rekenrente gerekend. Volgens de FNV en werkgevers zorgt dit voor onnodige onrust. Dit terwijl de Eerste en Tweede Kamer al eerder hebben gezegd dat zij niet voor deze maatregel voelen

Reageer op dit artikel