nieuws

Allianz: Nederland heeft toekomstige pensioenvoorziening goed geregeld

Pensioen

Allianz: Nederland heeft toekomstige pensioenvoorziening goed geregeld

Nederland scoort internationaal het beste, als het gaat om de voorziening van toekomstige generaties van voldoende pensioeninkomen. Dit blijkt uit een onderzoek naar het pensioenstelsel van 49 landen van Allianz International. “Het openbare pensioenstelsel van Nederland blijkt bijzonder duurzaam en is in staat om toekomstige gepensioneerden in een adequaat pensioeninkomen te voorzien”, aldus Frans van Liempt, specialist pensioenen van Allianz.

Uit de Retirement Income Adequacy Indicator (RIA) van Allianz blijkt dat Nederland het hoogste scoort op het aanvullend pensioen en hoog tot gemiddeld op het overheidspensioen (AOW). Nederland wordt gevolgd door Denemarken en Noorwegen. Pensioenstelsels die, volgens Allianz, zijn gebouwd op evenwichtige pijlers van overheidspensioen, beroepspensioen en lijfrentes voeren de lijst aan.
Indonesië, India en Maleisië scoren het slechtst. Deze landen hebben een smalle dekking van hun beroepsbevolking en ook een onderontwikkeld beroepspensioen. Landen die hoog scoren op overheidspensioen, maar bijvoorbeeld slecht naar voren komen wat betreft beroepspensioen verkeren op de langere termijn mogelijk in een financieel onhoudbare situatie, waarschuwt de verzekeraar. “Hiervan is Oostenrijk een goed voorbeeld. Het hebben van een geïntegreerd pensioenstelsel dat steunt op meerdere pijlers is daarom van belang”, schrijft Allianz.

Met de rangschikking wil Allianz de discussie over het pensioenstelsel aanwakkeren zodat landen van elkaar kunnen leren en samen tot gepaste beleidsmaatregelen kunnen komen. “Zo voorkom je dat landen op de lange termijn mogelijk in een financieel onhoudbare situatie terechtkomen en gepensioneerden steeds meer op zichzelf zijn aangewezen. Dat zal onomstotelijk een negatief effect hebben op de landen die een minder lange traditie van gefinancierde regelingen kennen dan Nederland”, waarschuwt Van Liempt.

Reageer op dit artikel