nieuws

Goedhart: ‘Verzekeraars zijn laks met invoeren pensioenknip’

Pensioen

Goedhart: ‘Verzekeraars zijn laks met invoeren pensioenknip’

Oprichter van Stichting Geldbelangen Rob Goedhart vindt dat verzekeraars laks zijn met het invoeren van de pensioenknip. De verzekeraars zouden zelfs het gebruik van de pensioenknip ontmoedigen met ‘bangmakerij’. Vandaag gaat Goedhart om de tafel met staatssecretaris Klijnsma om de problemen te bespreken.

Voorafgaand aan het gesprek met Klijnsma heeft Geldbelangen bij de verzekeraars nagevraagd in hoeverre zij hun klanten al kunnen bedienen met de pensioenknip. Volgens Goedhart doen veel verzekeraars er veel te lang over waardoor een aantal mensen tussen wal en schip vallen. “Het geld dat de verzekeraar binnen krijgt en niet direct hoeft uit te keren kan de verzekeraar beleggen. Verzekeraars doen daar heel schimmig over. Maar het blijkt dat verzekeraars aan de individuele klant een rentevergoeding toekennen die op dit moment ligt tussen 0% en 1%. En de klant krijgt nooit meer, ook al leeft hij tien, twintig dertig jaar”, aldus Goedhart. De regeling wordt opengesteld voor mensen van wie de pensioendatum voor 1 januari 2017 ligt. Mensen die gebruik maken van de pensioenknip kunnen een tijdelijke pensioenuitkering voor maximaal twee jaar opkopen en na die periode pas de levenslange uitkering aankopen, in de hoop dat de rente dan weer gestegen is.

Goedhart vindt het zorgelijk dat veel verzekeraars nog niet aan hun wettelijke verplichting kunnen voldoen. Aegon en Zwitserleven zouden volgens Geldbelangen zelfs een ‘truc’ hebben gevonden om het gebruik van de pensioenknip te ontmoedigen. Zo zouden pensioengerechtigden die een pensioenknip willen eerst naar een gecertificeerd pensioenadviseur moeten voordat zij de pensioenknip kunnen krijgen. Veel van deze mensen hebben echter geen adviseur en zouden zich, volgens Goedhart, af kunnen laten schrikken door de kosten. “Aegon handelt hierbij behoorlijk inconsequent. Over een levenslang gelijkblijvende uitkering, een ‘hoog-laag-constructie’ waarbij na verloop van tijd het pensioen met 25% daalt, het wel of niet verzekeren van een partnerpensioen mag de klant wat betreft Aegon blijkbaar zelf beslissen. Voor een relatief eenvoudige ‘pensioenknip’ moet de klant naar een adviseur”, zegt Goedhart.

Reageer op dit artikel