nieuws

Experts vinden wetsvoorstel doorbeleggen te moeilijk

Pensioen

Experts vinden wetsvoorstel doorbeleggen te moeilijk

Het idee achter het wetsvoorstel voor doorbeleggen is goed, maar het voorstel van staatssecretaris Klijnsma is onnodig complex, zeggen pensioenexperts in het FD. De nieuwe regeling is lastig te begrijpen.

Jeroen Koopmans, partner bij pensioenadviseur LCP: “De regeling die nu wordt voorgesteld is lastig uit te voeren en niet meer aan mensen uit te leggen. Het moet eenvoudiger kunnen.” Klijnsma houdt op dit moment een consultatie over het voorstel. Mensen die nu met pensioen zouden in de nieuwe regeling hun pensioenpot niet in één keer om hoeven te zetten in een levenslange uitkering. In dat geval zouden zij namelijk veel last hebben van de lage rente op dit moment. Daarnaast is er minder tijd om te beleggen door het verplichte aankoopmoment, wat ertoe leidt dat er minder rendement uit het geld te halen valt.

Werknemers kunnen er nu ook voor kiezen om een gedeelte van het geld op te nemen en met de rest door te beleggen. Het idee is goed, maar de uitwerking is lastig. Koopmans begrijpt niet dat er geen keuze is gemaakt om de schokken over vijf jaar te spreiden. “Schommelingen kunnen veel eenvoudiger beperkt worden door deelnemers voor een deel een vaste uitkering te geven, bijvoorbeeld voor 60%. Dat is eenvoudig te implementeren en goed aan mensen uit te leggen. Het spreiden van schokken is lastig om uit te voeren en uit te leggen.”

Gaston Siegelaer van Towers Watson wil weten waarom het kabinet collectieve risicodeling van beleggingsrisico’s toestaat. “Je weet van tevoren al dat niet iedereen in zo’n groep hetzelfde risicoprofiel heeft en dus dat een deel er niet op vooruit zal gaan. Individueel kun je het beleggingsbeleid precies op iemands persoonlijke behoefte afstemmen. Dat ligt dan toch meer voor de hand.”

Reageer op dit artikel