nieuws

ANBO: Koopkracht gepensioneerden zes keer zo zwaar afgenomen

Pensioen

ANBO: Koopkracht gepensioneerden zes keer zo zwaar afgenomen

Gepensioneerden zijn er tijdens de crisis zes keer zo hard op achteruitgegaan als werkenden. De gemiddelde koopkracht van de zogenaamde post-actieven nam in de periode 2008-2013 met 6,2%, versus 1,1% voor de werkenden.

De cijfers komen uit onderzoek dat ITS en SEO deden in opdracht van ANBO. Het gaat om een vergelijking van huishoudens die tijdens de onderzochte periode tot dezelfde groep en hetzelfde type huishouden behoorden. “Daarbij gaat het om ruim 1,1 miljoen ouderen van 65+, meer dan 2,1 miljoen werkenden, 73.075 huishoudens met een arbeidsongeschiktheidsuitkering en 107.126 huishoudens met een VUT/prepensioen als voornaamste inkomensbron”, specificeert ANBO.

De koopkracht daalt harder voor de huishoudens van gepensioneerden, blijkt uit het onderzoek. ANBO schrijft: “Niet alleen in absolute zin (-6,2% tegen -1,1%), maar ook in intensiteit: meer dan 80% van de gepensioneerden had in totaal over de gemeten periode van vijf jaar een negatieve koopkrachtontwikkeling tegen over 50% van de werkenden. Dit wordt in betrokken huishoudens voor grofweg een derde veroorzaakt door het achterblijven van het aanvullende pensioen, voor een derde door het wegvallen van inkomen uit arbeid en onderneming (als de nog werkende partner met pensioen is gegaan) en voor een derde door het krimpende inkomen uit overig vermogen (rente, dividend, overig onroerend goed etc.).”

Reageer op dit artikel