nieuws

Pensioensector niet blij met ‘onnodige’ Europese stresstest

Pensioen

Pensioensector niet blij met ‘onnodige’ Europese stresstest

De Nederlandse pensioensector is niet te spreken over de stresstest voor pensioenfondsen. De test van de Europese toezichthouder Eiopa zou leiden tot ‘onnodige Europese regeltjes’. Dat zei de Pensioenfederatie gisteren tegen het FD.

De Pensioenfederatie is bang dat de resultaten van de stresstest zal zorgen voor nieuwe regels. “Vanuit Nederlands perspectief is de test onnodig, omdat Nederlandse fondsen niet om kunnen vallen door hoe het hier geregeld is”, aldus de woordvoerder van de koepel van pensioenfondsen. “De test is alleen maar een belasting voor de fondsen. Zonde van hun tijd. We moeten daarbij oppassen dat er straks niet de verkeerde conclusies getrokken worden.”

De test moet duidelijk maken of pensioenfondsen bestand zijn tegen negatieve invloeden. Afgelopen maandag maakte Eiopa de details bekend van de stresstest op pensioenfondsen. Ruim 17 landen worden door de toezichthouder onderzocht. Het is echter nog niet duidelijke welke Nederlandse pensioenfondsen onderzocht zullen worden, maar samen moeten zij in ieder geval 50% van de markt uitmaken, aldus het FD.

Eiopa beoordeelt tegelijkertijd de solvabiliteit van de pensioenfondsen. De resultaten moeten, volgens de toezichthouder, helpen bij het opstellen van een advies aan de Europese Commissie over EU solvabiliteitsregels. Dit onderwerp ligt erg gevoelig bij EU-lidstaten als Duitsland en Nederland. Zo zijn er al meerdere Europese pensioenverenigingen die betwijfelen of Eiopa een wettelijk mandaat heeft voor de stresstest.

Reageer op dit artikel